18 Şubat 2008 Pazartesi

ENGELLİLERDE İKİNCİ ZAFER

Bedensel Engelliler 2008 Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası ve Balkan Şampiyonası Türkiye'de yapılacak. Türkiye'nin yanı sıra İngiltere'nin de aday olduğu organizasyon, Uluslararası Tekerlekli Sandalye Basketbol Federasyonu'nun düzenlediği toplantıda Türkiye'ye verildi.

Bedensel Engelliler Federasyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, daha önce 2008 Tekerlekli Sandalye Basketbol Balkan Şampiyonasını İzmir'de düzenlemeye hak kazanan Türkiye, 2008 Avrupa Gençler Tekerlekli Sandalye Şampiyonası'nı da Adana'da düzenleyecek. 10 ülkenin katılacağı şampiyona Haziran ayında yapılacak

Rusya, BM'den Kosova'nın bağımsızlık ilanına karşı çıkmasını istedi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Balkanlar özel temsilcisi Büyükelçi Aleksandır Botsan-Harçenko, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan Kosova'nın bağımsızlık ilanına karşı çıkmasını istedi.
Botsan-Harçenko, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, Ban'ın Kosova'yı Sırbistan'ın parçası olarak kabul eden BM Güvenlik Konseyi kararını ölçüt olarak almasını isteyerek, ''Genel Sekreterin pozisyonu çok daha net olarak belirlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Güvenlik Konseyi'nin Kosova ile ilgili 1244 sayılı kararına bağlı kalması gerekiyor'' dedi.
Moskova, dün Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırmış, Kosova'nın bağımsızlığının BM Şartı'nın ihlali olduğunu, başka bölgelerdeki çatışmaları ve ayrılıkçı hareketleri kışkırtacağı açıklamasını yapmıştı.
BM Genel Sekreteri Ban, dün BM merkezinde yaptığı açıklamada Güvenlik Konseyi'nin Kosova ile ilgili 1999 yılında aldığı kararın yürürlükte olduğunu belirterek, BM'nin ortaya çıkan yeni gelişmeler ışığında görevini yapmaya devam edeceğini söylemişti.
Rusya, dün bağımsızlık ilanının BM Şartı'nı ihlal ettiği görüşünü yinelerken, buradaki BM misyonundan Kosovalıların bu kararlarını iptal etmesini sağlaması çağrısında bulunmuştu. Moskova, BM Güvenlik Konseyi'nin Sırpların ve Kosovalı Arnavutların ortak kabul edebileceği bir çözüm için müzakerelerin hızlandırılarak devam etmesini istiyor.
Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya'da yaşayanların büyük çoğunluğuna vatandaşlık veren Rusya, geçen hafta Kosova'nın bağımsızlığının bu iki cumhuriyete yönelik politikalarını etkileyebileceği uyarısında bulunmuştu.

Afganistan, Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı

Afganistan, Kosova'nın Sırbistan'dan dün ilan ettiği bağımsızlığını tanıdığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sultan Ahmed Behin, yaptığı açıklamada, Kosova halkının kararlılığına destek verdiklerini ve Kosova'nın bağımsızlığını tanıdıklarını söyledi.

Kosova liderleri, dün bağımsızlığın ilan edilmesinde sonra resmen tanınmak için 192 ülkeye mektup göndermişti.

Berlinale’de ustaya saygı


58. Berlinale, festivaller arasında bir ilki gerçekleştirdi ve açılışını bir belgeselle yaptı: “Shine a Light”. Adını aldığı şarkıdan da hemen anlaşıldığı üzere Rolling Stones üzerine bir film bu. En son planı ise özellikle bizim için dokunaklı: Müzik dünyasına yaptığı katkılar nedeniyle Türkiye’nin uluslararası gurur kaynağı olan Ahmet Ertegün’ün perdeyi kaplayacak büyüklükte bir resminin altına “Shine a Light”ı ona adadığını yazdı Martin Scorsese. Atlantic Records adlı şirketi sayesinde bugün efsane sayılan birçok müzisyeni keşfeden ve tanıtan Ertegün’ü 14 Aralık 2006’da kaybettik ama müziğin ve sinemanın efsanevi isimleri birlikte yaptıkları bu denli ses getiren bir yapımda onu anmayı ihmal etmedi.

Efsane isimler bir arada

Rolling Stones’un yaşlanmak, durulmak nedir bilmeyen dört üyesi Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts ve Ronnie Wood, Martin Scorsese ile birlikte dün Berlinale’de bir basın toplantısı düzenlediler. Scorsese, “Shine a Light”ı alışıldık türde bir belgesel olarak görmüyor. Film, Rolling Stones üyelerinin sahne üzerinde yalnız müzik yapmakla sınırlı kalmayan, izleyiciyi kelimenin tam anlamıyla coşturan danslarını, jestlerini aktaran, birbirleriyle kurdukları iletişimi gözlemleyen ve yönetmenle müzisyenlerin bu çalışmayı gerçekleştirme süreçlerini de içine alan bir yapım. Scorsese, “Shine a Light’ta yaptığım şey bir Rolling Stones konserini belgelemek değil, sahnedeki canlı performansı yarattıkları süreci yakalayıp kaydetmek. Canlı bir konsere en yakın duyguyu yakalamaya çalıştık” dedi. Mick Jagger ise şunları söyledi: “Bu bir film, konser değil. Sahne üzerindeyken aramızda olup bitenleri, kurduğumuz ilişkileri anlama şansı verdi bize”. Keith Richards ise bir soru üzerine, “Martin’in devasa bir ekibi var. Çok sayıda da kamerası. Ama müthiş bir ekip, varlıklarını fark etmedik” dedi. Grubun çok az konuşmakla tanınan üyeleri Ronnie Wood ve Charlie Watts, bu alışkanlıklarını toplantıda da bozmadı. Watts filmi iyi bulduğunu söylemekle birlikte kendisini izlemekten “nefret ettiğini” vurguladı. “Shine a Light”ın Türkiye dağıtımı D Productions tarafından yapılacak.