22 Ocak 2007 Pazartesi

Evet, Hrant Dink Türkiye'dir!

Milliyet'ten okurlarına..
Doğan Akın

Suikasta hedef olan her gazeteci Türkiye için kurulan tuzakları haber verirken, gazetemizin hafızasında acı bir hatırayı da canlandırır. Bunun nedeni, Milliyet'in de ilk Genel Yayın Yönetmeni ve başyazarını teröre kurban vermesidir.
Milliyet'in efsanevi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, tam 27 yıl 11 ay 9 gün önce, 1 Şubat 1979'da, Milliyet binasından ayrılıp evine gitmekteyken katledilmişti.

Başyazar Hrant Dink
Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink de, 19 Ocak Cuma günü, gazetesinden çıktıktan hemen sonra ve İpekçi'nin saldırıya uğradığı bölgenin üç-dört sokak ötesinde öldürüldü.
Gazetemiz cumartesi günü "Hrant Dink Türkiye'dir" başlığıyla çıktı. Önemli olaylarda birinci sayfamızda açılan "başyazı" sütununda da, "Ruh halimin güvercin tedirginliği" başlıklı Agos'taki son yazısıyla Hrant Dink'i ağırladık.
Bu, başyazarını teröre kurban vermiş bir gazetenin terör kurbanı bir başka gazetecinin anısını yüceltmesinin belki de en etkili yoluydu.
Gerek "Hrant Dink Türkiye'dir" başlığımıza, gerek başyazı köşesini Dink'e açmamıza okurlardan gelen sayısız destek ve teşekkür mesajı bizim için büyük bir anlam taşıyor.

Cevat Öneş röportajıKürt sorununun ele alındığı "Türkiye Barışını Arıyor" konulu toplantıya katılarak dikkatleri üzerinde toplayan eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, merak edilen görüşlerini açıklamak için Milliyet'i ve arkadaşımız Belma Akçura'yı seçti.

Perşembe günü "Tarihi özeleştiri" başlığıyla manşetimize çıkardığımız Öneş röportajı, cuma günü de sürdü. Öneş'in "Kürt sorununun 80 yıldır çözülememiş olmasının uygulanan politikaların yanlışlığını gösterdiği, özeleştiri yaparak doğruyu bulmak gerektiği, terör örgütünün kitlesel bir tabanının olduğu, diğer yandan etnik esasa dayanmayan partileşmenin de çözüm için önem taşıdığı" yolundaki saptamaları büyük bir tartışma yarattı.

Tam 41 yıl çalıştığı MİT'in üst kademelerinde görev yapmış bir yüksek bürokratın Kürt sorununa bakışını ortaya koyan mülakat, diğer gazetelerin köşelerinde geçen hafta en çok alıntı yapılan haber oldu. Belma Akçura'nın unutulmayacak bir röportaja imza attığını söyleyebiliriz.Milliyet'e 4 ödülÇağdaş Gazeteciler Derneği'nin (ÇGD) geçen hafta açıkladığı "Yılın Başarılı Gazetecileri 2006" listesinde, 3'ü Ankara Büromuzdan olmak üzere 4 Milliyet muhabiri yer aldı.

Arkadaşımız Nedim Şener, Birleşmiş Milletler'in "küresel teröre destek verenler listesi"nde bulunan Yasin El Kadı'nın AKP'nin önde gelen isimleriyle tartışma yaratan ilişkilerini sergileyen haberlerini topladığı "Hayırsever Terrorist" adlı kitabıyla ödüle değer görüldü.
"ÇGD Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü"nü kazanan bu çalışması nedeniyle hakkında 14 dava açıldığını vurgulayan Şener, "Uğur Mumcu ödülü, elbette her türlü zahmete değdi" diyor.

Diplomasi muhabirimiz Utku Çakırözer, "AB'den etik mesajı" başlığıyla 10 Mayıs'ta manşetten yayımlanan söyleşisiyle "ÇGD Röportaj Ödülü"nü kazandı.
Çakırözer'e röportaj veren AB Komisyonu'nun Başkan Yardımcısı ve Yolsuzlukla Mücadeleden Sorumlu üyesi Siim Kallas, "Kamu ihalelerine siyasi müdahale hoşgörülemez", "Yürütme makamındakiler hem siyasi, hem ticari hedef gözetemez", "Türkiye'de parlamento, dokunulmazlıklarla yasal işleyişe engel olmamalı" mesajlarıyla dikkat çekmişti.

Kuzey Irak gerçekleri
ÇGD Röportaj Ödülü'nü kazanan diğer isim, 6-9 Eylül arasında "Kuzey Irak Gerçekleri" başlığıyla yayımlanan ve büyük ilgi gören yazı dizisini hazırlayan arkadaşımız Namık Durukan oldu. "Türk basınında Kuzey Irak'ı en iyi bilen gazeteci" olarak öne çıkan Durukan, Kandil Dağı'na kadar giderek görüşmeler yaptı ve bölgedeki Kürt denklemine ilişkin, hiç bilinmeyen çarpıcı bilgiler ortaya koydu.
Gazeteciliğe başladığı Milliyet Ankara Bürosu'nda kısa sürede başarılı çalışmalara imza atan muhabirimiz Gülçin Üstün de 2 Ağustos 2006'da yayımlanan "Ankaralı EGO'nun doğalgaz faturası Türkiye'ye yansıdı" başlıklı dosyasıyla "Kent Haber" dalında ödüle değer bulundu.

Ödül kazanan bütün meslektaşlarımızı kutluyor, gazetecilerin sadece başarıları vesilesiyle "haber konusu" olmalarını diliyoruz.

Hiç yorum yok: