25 Şubat 2007 Pazar

Hawaii'nin Sıradışı Kurtları

Deniz kurtları sığ kıyılarda, okyanus derinliklerinde ve hemen hemen bu iki kesim arasındaki her yerde yaşıyor. Ve özellikle de Hawaii Adaları açıklarında muhteşem görüntüler oluşturuyorlar.

Bırakın, toprak solucanları bahçıvanların olsun. Onlar, denizde yaşayan ve doğaüstü bir zarafetle, toprakta tüneller açan akrabaları kadar yaşamsal işler üstlenen (bir ekosistemi filtreleyen ve besleyen), olağanüstü çeşitliliğe sahip kurtların yararlı, ama pek havalı olmayan kuzenleri.

Bir okyanus seçin: Mutlaka kurtları da vardır. Yediğimiz pek çok balık için hazır yemek anlamı taşıyan kurtlar, en yaygın deniz hayvanları arasında. Dünyanın dört bir yanında kayalık sahiller ve kumsallar onlarla dolu; açık denizde yüzen ve derin deniz tabanında yaşayan türleri de var.
Bazıları topluiğne başı büyüklüğünde iken, bazı kurdele kurtlarının boyu yaklaşık 60 metreye kadar uzayabiliyor -bunlar, yerkürenin en uzun hayvanları.
Bazıları suyu filtreleyerek besleniyor, bazıları avlanıyor, bazıları akrabalarını yiyor ve üremek için, parçalara ayrılmayı da içeren, en az 18 ayrı yöntem geliştirmişler.
Özellikle Hawaii kıyılarındaki sığ sularda, denizde ve laboratuvarda fotoğraflanan bu kurtlar dahil, muazzam çeşitlilikte türleri var.

Günümüz deniz kurtlarının dikenli ataları, 500 milyon yılı aşkın bir süre önce yaşayan ilk deniz hayvanları arasındaydı.
Uzmanlar, tür sayısına ilişkin olarak ancak tahminde bulunabiliyor -ve bu tahminler, 25.000 ila milyonlar arasında değişiyor.
Öncü doğabilimci Carolus Linnaeus, 18. yüzyılda bükülgen, bacaksız tüm omurgasızları, Vermes adını verdiği tek bir kategoriye dahil etmişti; ancak uzmanlar o dönemden başlayarak kurtları yaşam soyağacında farklı dallara ayırdı.
Vermes grubu üyeleri, nadir olarak görülseler de, olağanüstü çeşitlilikteki formlarıyla denizde başarı sağlarken, denizin başarısına da katkıda bulunuyor.

nationalgeographic.com.tr

Hiç yorum yok: