25 Haziran 2007 Pazartesi

"Sokak Ligi"

İngiltere'deki ''Street League'' projesi model alınarak 3 yıldır Türkiye'de uygulanan ''Sokak Ligi'', sisteme katılan pek çok çocuğun hayatını olumlu yönde değiştirdi.

AA muhabirine açıklama yapan projenin Türkiye yürütücüsü Sosyal Sorumluluk Derneği Başkanı Osman Şibik, Sokak Ligine 6 ille başladıklarını, kısa sürede il sayısını 15'e çıkardıklarını söyledi.

Bu yıl projenin Çocuk Dostu şehir programına dahil olduğunu belirten Şibik, şunları kaydetti:
''Her ilde 12'şer kişiden 4 takım oluşturuldu ve toplam 720 çocuğumuza ulaştık. British Council danışmanlığı ve Sosyal Sorumluk Derneği koordinasyonunda yürütülen bu proje, valilikler, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Gençlik ve Spor Genel Müdürülüğü, belediyeler, Türkiye Futbol Federasyonu, sivil toplum kuruluşları, futbol kulüpleri ve üniversitelerin katkılarıyla büyüyerek devam ediyor.''

Proje kapsamında bir futbol turnuvası yer almasına karşın, asıl amaçlarının futbolcu, sporcu yetiştirmek olmadığını belirten Şibik, görüşlerini şöyle dile getirdi:
''Sporu, futbolu bir araç olarak kullanıyoruz. Asıl amacımız, iyi bir birey yetiştirmektir. Uygulamada çocukların gelişimlerine katkıda bulunan eğitim programlarına da yer veriyoruz. Projeye katılan her çocuğa öncelikle ergen ihtiyaç analizi değerlendirmesi yapıyoruz. Aile, arkadaş, çevre ve sağlık durumuyla ilgili tespitler yapıyor, özel ihtiyacı olup olmadığını belirliyoruz. Çocuğun sağlık veya ailevi durumuyla ilgili özel ihtiyacı olabilir, bu durumda o çocuğumuza özel program uyguluyoruz.
Genel programlardaysa öz bakım, ilkyardım, beslenme, yurttaşlık, haklar, inançlar ile tarih ve doğa bilincini geliştiren kültürel eğitim programları uyguladıklarını ifade eden Şibik, şöyle konuştu:

''Aynı zamanda sportif gelişmelerine destek olacak antrenmanları da devam ettiriyoruz. Bu bütün bir yıl devam ediyor. Her yıl haziran ayında futbol Türkiye turnuvası düzenliyoruz. Turnuva sonunda centilmenlik ödülü veriyoruz. Bu ödül bizim için sistem içinde ulaşılabilecek en yüksek noktadır, en büyük ödüldür. Bu ödülü alanları ayrıca ödüllendiriyoruz. Örneğin, Gençlik Spor İl Müdürlüğünün gençlik kamplarında konuk ediyoruz.''

Hiç yorum yok: