22 Haziran 2007 Cuma

THY İstanbul-Eskişehir Seferleri 9 Yıl Sonra Yeniden Başladı

Türk Hava Yolları (THY) İstanbul-Eskişehir hattı, 9 yıl aradan sonra yeniden hizmete girdi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da içinde olduğu ilk uçağa, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sivil Havaalanı'nda zeybekli karşılama düzenlendi.

THY'nin İstanbul-Eskişehir arasında ilk seferini yapan "Karabük" adlı uçak, Atatürk Havalimanı'ndan saat 22:05'te kalktı. Eşi Ahsen Unakıtan, AK Parti Eskişehir Milletvekili Murat Mercan, THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve Eskişehir'den gelen heyet ile birlikte Eskişehir'e hareket eden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul-Eskişehir seferlerinin daha önce de denendiğini ancak başarısız olduğunu belirterek, şimdi 10 yıl öncesine göre çok farklı bir Eskişehir olduğunu söyledi.
Eskişehir'in, İstanbul'a gidecek uçağı dolduracak seviyeye geldiğini ifade eden Bakan Unakıtan, "THY olarak önce bu seferleri deneyeceğiz. Ondan sonra doluluk oranına bakarak, karar vereceğiz. Talep olursa, seferleri her gün yapmayı planlıyoruz. Eskişehir haftada üç gün düzenlenecek seferleri rahat kaldırır. Daha önceki denemelerde olduğu gibi başarısız olacağını ya da buna benzer bir sonuç çıkacağını zannetmiyorum. Biliyorsunuz, pistin uzaltılması meselesi var. Yarın THY yetkilileri ile Anadolu Üniversitesi Rektörü Fevzi Sürmeli'yi ziyaret edeceğim. Pisti nasıl uzatacağımızı konuşacağız. Ortak bir karar alabilirsek, pisti bir an önce uzatmayı düşünüyorum. Pisti uzatmak çok zor bir iş değil. Yeter ki, bunun gerekliliğine inanalım" dedi.

Uçak, saat 22.40'ta Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sivil Havaalanı'na indi. İlk uçağın gelişi sebebiyle apronda zeybek ekibi, davul zurnalı gösteri sundu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve beraberindekiler, Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi Rektörü Fevzi Sürmeli, çok sayıda yetkili ve partili tarafından karşılandı.

Havaalanında düzenlenen törende konuşan THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, 1 Nisan 2007 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açılış törenleri münasebetiyle Eskişehir'e geldiklerinde, haziran ayı ortalarında İstanbul-Eskişehir hattını hizmete açacaklarının müjdesini verdiklerini hatırlattı.
İstanbul-Eskişehir hattı ile Türk Hava Yolları'nın iç hat sayısının 31'e, dış hat sayısının da 104'e çıktığını açıklayan Karlıtekin, "Eskişehir'e İstanbul'dan geliş-gidiş, alt yapı, karayolu, burada harcanan emek, zahmet, Eskişehir uçuşunun fizibıl olduğunu gösteriyor. Ayrıca, 1.5 senedir istişare yaptığımız Eskişehirli işadamları, bize Eskişehir uçuşunun çok elzem olduğunu belirttiler. Bu kadar genişleme planı çerçevesinde Eskişehir'i ihmal etmemiz sözkonusu değildi. Böyle bir sosyo-ekonomik büyüklüğü olan bir ilimize Türk Hava Yolları olarak kayıtsız kalamazdık. Bu uçuşu biz başlattık. Artık, bu uçuşlara sahip çıkmak Eskişehirlilerin boynuna bir borç. Biz vazifemizi yaptık, bu uçuşlara olan teveccüh bu uçuşların frekansını da artıracaktır" diye konuştu.
Eskişehir için çok önemli bir gün olduğunu kaydeden Anadolu Üniversitesi Rektörü Fevzi Sürmeli ise, şunları söyledi: "Üniversite olarak en büyük arzumuz, seferlerin devamlı olmasını sağlamaktır. Sadece bir gecede, bir gündüzde, bir günde kalmasını istemiyoruz. 20 yıldır biz havacılık konusunda da Eskişehir'e değerler katmaya çalışan bir kurumun fertleriyiz. Bu açıdan sanayileşen, kültür, sanat ve bilim sahibi olan bir kentin en büyük prestiji havayolu ulaşımının olmasıdır. Bunu sağladığımız oranda Eskişehir, dünya kenti olur. Bu açıdan bunun devam etmesini diliyoruz. Üniversite olarak bu gördüğünüz tesislerin hazırlanmasında, sunulmasında sadece Anadolu Üniversitesi'nin olanaklarını kullandık. Hiç bir kurumdan bunun dışında destek görmedik. Bunun daha uluslararası nitelikte olması açısından da devam etmesini arzu ediyoruz. Eskişehir'in zirveye çıkması için mutlaka gerekli olduğuna ve bunun sağlanacağına inanıyorum. Bu açıdan biz üniversite olarak her türlü olanağı sunmaya hazırız. Çünkü, Eskişehir buna layıktır, Eskişehir bunu hak ediyor. Havacılık, Eskişehir'in bir kültürüdür. Bu konuda değerli katkıları olacak bütün siyasi tarafların, herkesin yanında olacağımız bilinmeli."

- "MEYDANIN UZATILMASI, PİSTİN GENİŞLETİLMESİ KAÇINILMAZDIR"

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de, Eskişehir'in hava ulaşımında önemli merkezlerden birisi olmasının hayırlı olduğunu ifade ederek, "Ancak sadece hayırlı olması yetmiyor, devamlı olması gerekir. Benim havaalanı konusundaki fikirlerimi, 1986 yılında bu okul kurulduğu günden bu yana bütün Eskişehirliler biliyor. Aslında buranın devamlı bir uçuş merkezi olması için nelerin icap ettiğini, 1.5 senedir tartışıyoruz.
Tartışmalarımız sonucunda ortaya çıkan, bu meydanın uzatılması, pistinin genişletilmesi kaçınılmazdır. Eskişehir, yalnız yolcu indiren, yolcu gönderen küçük havaalanı olmanın ötesinde, Eskişehir'in kargo havaalanı olarak kullanılmasının, yoğun hava, yolcu, kargo trafiğinin olduğu İstanbul havaalanını da çok rahatlatacağına inanıyorum. Havacılıkla ilgili herkes de bunu teyit ediyor, söylüyor. Bu, Eskişehir'e büyük bir ekonomik katkıda sağlayacaktır. Bunu bir kere daha tarihi bir gün olarak burada söylüyorum. Türk Hava Yolları'na ve Bakan Unakıtan'a gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ediyorum.
Ama altını çizerek söylüyorum, hayırlı olması dileğimin dışında, seferlerin devamlı olmasını mutlak suretle diliyorum. Çünkü bu şehir, bu alanla yolcu taşımacılığı konusunda 3 defa macera yaşadı.
Üçünde de birisi 1 ay, birisi 1.5 ay, birisi de 1.5 aydan biraz fazla sürdü. Ekonomik olmadığı gerekçesiyle uçaklar kaldırıldı. Onun için devamlılığı şart. Bundan evvel yaşadığımız 3 maceraya dönmesin. Bu havaalanı bu memleketindir. Yapılacak hizmet yalnız Eskişehir'e değil, tüm Türkiye'ye yapılacak hizmettir. Bir kere daha, belki de son kez havacılık konusunda konuşmuş oluyorum. Hayırlı, uğurlu ve devamlı olsun" dedi.

Eskişehir'in havacılığın merkezi ve dünyaya havacılığı öğreten bir kent olduğunu vurgulayan Vali Kadir Çalışıcı ise, "Amerikan pilotlarına bile sivil havacılık eğitimi veren bir kente uçağın inmeyişi önemli bir eksiğimizdi, biraz da ayıbımızdı. Bu eksiğin giderilmesinde başbakanımızın talimatları, bakanımızın özel gayretleriyle THY uçağı Eskişehir'e indi. İnşallah bugün milat olur.
Bu seferler, Eskişehir'in gelişmesinde, bölgesel ve dünyaya açılan önemli bir destinasyon merkezi olmasında önemli bir fırsattır" ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı ve AK Parti Eskişehir 1. sıra milletvekili adayı Kemal Unakıtan ise, "Eskişehirliler olarak hepimiz mutluyuz. Türk Hava Yolları'na çok teşekkür ediyorum. Eskişehir'den karayoluyla İstanbul'a gitmek pek kolay değildi. Mekece Yolu yapılana kadar maalesef Eskişehirliler çok zahmet çekiyorlar. O zahmete o kadar fazla alışmışlar ki, uçakta gelirken arkadaşlar bir espri yaptı.
Dediler ki, 'sayın bakanım, çok çabuk geldik, bir de Kütahya üzerinden dolaşsak olmaz mı acaba?' Bundan sonra Eskişehirliler, Türkiye'nin en büyük şehri olan İstanbul'a yarım saatte gidecekler, gelecekler. Bu seferler, eskisi gibi geçici olmaz, sürekli olur. Benim ümidim böyle. Çünkü, Eskişehir 10 sene önceki Eskişehir değil, Türkiye 10 sene önceki Türkiye değil.
THY, doluluk oranları, talep çok fazla olursa seferleri artıracak. Niyetimiz bu. Bu, başka projelerinde başlangıcı olur. Çünkü, Eskişehir'e bir çok projeler gelecek. Bu projelerimiz içerisindeki en önemlisi Eskişehir'i kargo merkezi yapmamızdır. THY'ye fizibilite çalışması için talimat verdim. Çalışmalardan iyi netice alırsak, o projemizi de başlatacağız" diye konuştu.
Haftada üç gün sefer yapılacak İstanbul-Eskişehir hattında seyahat edecek yolcular, vergiler hariç 49 YTL'den başlayan fiyatlarla uçabilecek.
Kampanya, hat açılışını takip eden bir ay boyunca geçerli olacak. İstanbul-Eskişehir uçuş programı ise, şu şekilde olacak:
"İstanbul-Eskişehir günler (Salı, Perşembe, Pazar) kalkış 23.25, varış 00.15. Eskişehir-İstanbul günler (Pazartesi, Çarşamba, Cuma) kalkış 05.25, varış 06.15."

(OÖ-KK-KK-Y) (İhlas Haber Ajansı)

Hiç yorum yok: