31 Temmuz 2007 Salı

Gürcü Ressam Pirosmani ilk kez Türkiye'de


1 Ağustos 2007 Çarşamba günü saat 19.30'da Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nin 3.katı, Gürcistan'da 1900'lü yıllarda büyük yankı uyandırmış ünlü Gürcü ressam Niko Pirosmani'ye ev sahipliği yapacak.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Gürcü İş Konseyi'nin Türkiye ve Gürcistan arasında gittikçe güçlenen ekonomik bağın yanı sıra kültürel alanda da yakın bir işbirliği yaratmak üzere düzenlediği sergi ile Niko Pirosmani ilk kez Türk sanat severlerle buluşacak.
1862-1918 yılları arasında yaşamış dünyaca ünlü Gürcü ressam Niko Pirosmani'nin eserlerinin yer alacağı sergi, Gürcistan Ulusal Müzesi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk-Gürcü İş Konseyi ve Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nin katkılarıyla 7 Ekime kadar sanat severleri ağırlayacak.
Gürcü ressamın 35 ünlü eserinin yer alacağı sergiyi Gürcistan Başbakanı Zurab Nogaideli, Kültür Bakanı Giorgi Ganaşvili, Tiflis Belediye Başkanı Gigi Ugulava ve diğer üst düzey Gürcü yetkililerin dışında ülkemizden Başbakan ve Kültür ve Turizm Bakanları'nın da ziyaret etmesi bekleniyor.
Doğu ve batı kültürlerini eserlerinde büyük bir ustalıkla buluşturan ve Gürcistan'ın gündelik yaşamını hüzün ve sevinçlerle harmanlayarak tuale aktaran Niko Pirosmani'nin en ünlü eseri "Aktris Margarita" da sergilenecek eserler arasında.
Pek çok romantik söylenceye ve şiire konu olan Fransız aktrise olan aşkını resmeden Pirosmani'nin bu eseri yazar Şalva Dadiani'ye esin kaynağı olmuştu.
"Aktris Margarita" tablosunun yanı sıra ressamın dünyaca ünlü tabloları "Çiçekli Şemsiyeli Kadın", "Bira Kupalı Kadın" ve yazarın mutlu çocukluğunu yansıttığı "Baba ve Oğul" da sergide yer alan birbirinden değerli tablolar.
Tiflis sokaklarında sürdürdüğü yoksul yaşantısı süresince değil de ancak yaşamını yitirdikten sonra Gürcistan'da ve Sovyetler Birliği'nde büyük beğeni toplayan ve eserleri Paris, Moskova, Berlin, Nice, Zürich, Tokyo gibi kentlerde sergilenen Niko Pirosmani sergisine tüm sanatseverler davetli.

Hiç yorum yok: