24 Temmuz 2007 Salı

Irmak'tan Fantastik Bir Film: ULAK


"Babam ve Oğlum"un başarısına imza atan senarist - yönetmen Çağan Irmak ile yapımcı Şükrü Avşar'ın yeni projesi "Ulak"ın çekimleri geçen hafta tamamlandı.
Irmak, "Yüzüklerin Efendisi"ni çağrıştıran fragmanı sinemalarda dönen fantastik "Ulak"ta umutsuzluk ve bekleyiş temalarını işliyor.
Başrollerini Irmak'ın gözde oyuncuları Çetin Tekindor, Hümeyra, Şerif Sezer ve Yetkin Dikinciler'in yanı sıra Ümit Çırak'ın yetiştirdiği çocuk oyuncuların üstlendiği, belirsiz bir zaman ve mekânda geçen fantastik bir öykü anlatan "Ulak"ın Kemerburgaz'da inşa edilen setine konuk oldum.
Set gerçeği aratmıyor.
Angelopoulos'un bir köy ve bir göçmen mahallesi inşa ettirdiği "Ağlayan Çayır" ve Asteriks'in köyüyle Romalıların olimpik hipodromunun inşa edildiği "Asteriks Olimpiyatlarda"nın setlerini görmüş biri olarak "Ulak"ı çok takdir ettim.
Sütunları ayakta kalmış harabelerin yanı başına kurulmuş, Harran'ın kovan evlerini andıran çatılar yükselen, ev içlerinde mum yanıyormuş gibi ışıklar titreyen, kahvehanesi, silosu, kuyusuyla "Ulak" köyü şaşılacak kadar gerçekçiydi. Kostümler de en az mimari kadar özgündü.
Avrupa'nın en pahalı yapımlarıyla yarışacak düzeyde ve tamamen özgün bir tarzda, bütün ayrıntılarıyla tasarlanan "Ulak", şimdiden başarıyı yakalamış gibi. Bunda uygulayıcı yapımcı Baran Seyhan ile sanat yönetmeni Mustafa Ziya Ülkenciler'in payı büyük. Seyhan, tuvaletten yatakhaneye, ofisten atölyelere kadar her anlamda Avrupai bir hizmet sağladı ekibine.

Yoktan var ettiler
"Ulak"ın beş Altın Portakallı sanat yönetmeni Mustafa Ziya Ülkenciler ise şöyle anlattı özgün çalışmasını:
"Senaryonun isimsiz bir zamanda geçmesi gerekiyordu. Kahramanların isimleri Türk ismiydi. Bu karma işin her şeyden bir çağrışım yapması gerekirdi. Doğu, Yemen, Mısır, Afrika, Anadolu kültürlerini düşünerek çizimler yaptım, sonra da maket hazırladım. İç mekânları sandalyelerden kapıların açılıp kapanma detaylarına kadar tasarladım.
Eklektik bir yapı oldu, örneği yok. Türk sineması için de sıfırdan tasarlanan ilk set örneği. Filmde kullanılan alfabeyi de ben tasarladım.
29 harften oluşuyor ve anlamı var. İlk defa tamamen sıfırdan tasarladığım bir film bu. Önceki dönem filmlerim Harem Suare, Abdülhamit Düşerken gibi var olan yapılardan kopya.
Gılgamış'ta bile British Museum'daki eserlerden yararlandım. Ama Ulak'ta ipucu yoktu".

Hiç yorum yok: