25 Temmuz 2007 Çarşamba

Mamografi hayat kurtarıyor


Kadınlarda ölüm nedenlerinde ikinci sırada yer alan meme kanserinin erken dönem teşhisinde en etkili görüntüleme yöntemi olan mamografi hayat kurtarıyor.

Yapılan araştırmalara göre, vücudun başka bölgelerine yayılmadan erken dönemde teşhis edilerek tedavisi gerçekleştirilen meme kanseri vakalarının sadece yüzde 5’i, ilk beş yıl içinde hayatını kaybediyor.
Akciğer kanserinin ardından kadınların ölüm nedenleri arasında ikinci sırada bulunan meme kanseri 35-55 yaş arasında daha sık rastlanıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Tıbbi Hizmetler Direktör Yardımcısı ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Selçuk Kihtir, meme kanserinin erken teşhisi ve tedavisinin iyi bir merkezde yapılmasının hastanın hayatta kalma şansını artırdığını vurguluyor.

Meme kanserinin multi-disipliner bir bakış açısıyla tedavi edildiğini anlatan Op. Dr. Kihtir, “Meme kanseri diğer kanser türlerine göre daha yavaş ilerliyor ve tümör biyolojisi daha iyi biliniyor” diyor. Erken teşhisin memeye yapılacak cerrahi müdahalenin boyutunu da küçülttüğünü kaydeden Op. Dr. Kihtir, meme kanseri belirtilerini şöyle sıralıyor:
“Memede kitle hissedilmesi, memeden bulanık ya da kanlı akıntı gelmesi, meme başında çekilme, meme derisi üzerinde çekilme, memede büyüme, ödem, kızarıklık ya da derisinin portakal kabuğu görünümünde olması, meme başında iyileşmeyen yara ya da memede daha önceden olmayan, gözle fark edilebilen herhangi bir değişiklik önemli.”
Op. Dr. Selçuk Kihtir, “Nasıl cerrahide alt branşlar oluştuysa bugün radyolojide de alt branşlar oluşuyor. Meme radyoloğu gibi. Biz kliniğimizde böyle bir sistem oluşturduk. Çünkü, meme mamografisini, ultrasonunu okumak özel olmalı” diyor.

Hiç yorum yok: