7 Temmuz 2007 Cumartesi

Otizm Tedavisinde Büyük Umut

Bilimadamları, iletişim ve sosyal becerileri kısıtlayan otizm hastalığının etkilerini azaltmayı ilk kez başardı.
Fareler üzerinde yapılan deneylerde, beyindeki bir enzimi engelleyen uzmanlar, böylece ilk kez otizme özgü davranış bozukluklarında azalma kaydetti. Bu durumda, hastaların otizm ortaya çıktıktan sonra dahi tedavi edilmesi mümkün olabilecek.

Otizm, çocukların sosyal ve iletişim becerilerini engeleyen bir çeşit gelişim bozukluğu olarak nitelendiriyor. Otizmin ortaya çıktıktan sonra tedavisinin mümkün olmadığı düşünülüyor. Ancak, ABD’deki MIT Ünversitesi’nde yapılan bir araştırmada uzmanlar ilk kez zihinsel gerilik ve otizm semptomlarını azaltmayı başardı.
Araştırmada, beyin hücreleri arasındaki iletişimi belirleyen PAK adlı enzimin işleyişi engellendi. Böylece hiperaktivite ve tekrarlayan hareketler gözlemlenen farelerde bu semptomlarda iyileşme sağlandı.Otizm ortaya çıktıktan sonra da tedavi mümkün olabilirBöylece hem hafif zihinsel engeller hem de otizmde hastalık ortaya çıktıktan sonra da tedavinin mümkün olabileceği ilk kez kanıtlanmış oldu.Otizm, IX kromozomuyla taşınan bir gende meydana gelen değişimden kaynaklanıyor.
Hastalık, sosyal ilişkiler ve konuşmada güçlük, hayal gücünü kullanmada zorlanma ve değişikliklere karşı tepki gösterme gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.

Hiç yorum yok: