30 Temmuz 2007 Pazartesi

Putin Muhalifi Gazeteciye Akıl Hastanesi

Eski satranç şampiyonu Garry Kasparov tarafından yönetilen Rus muhalefet grubunun üyesi kadın gazetecinin, zorla psikiyatri kliniğine gönderildiği öne sürüldü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin muhalifi Garry Kasparov’un Birleşik Sivil Cephe hareketinin Murmansk kenti şubesinin üyesi Larisa Arap’ın akıl hastanesine kapatıldığı iddia edildi.

Muhalif bir gazeteci olan Arap’ın kızı Taisiya’nın açıklamalarına göre olay, 5 Temmuz’da, annesi, yeni sürücü ehliyetini almak için bir klinikte sağlık raporu almaya çalışırken yaşandı.Taisiya Arap, doktorun, Larisa Arap’ın Temmuz ayında bir muhalif gazetede çıkan ve yerel bir psikiyatri hastanesindeki koşulları eleştiren yazının sahibi olduğunu öğrenince polisle birlikte geri döndüğünü ve daha sonra annesinin, polis tarafından ambulansa koyulup götürüldüğünü söyledi.
Taisiya Arap, mahkemeye başvuracağını fakat annesinin şartların daha kötü olduğu bir psikiyatri kliniğine gönderilmesinden korktuğunu belirtti.

Birleşik Sivil Cephe’nin sözcüsü Marina Litvinoviç ise, Larisa Arap’ın maruz kaldığı muamelenin hükümet tarafından bir grup üyesine yapılan bu nitelikteki ilk hareket olduğunu belirtti. Litvinoviç, “Muhalifleri psikiyatri kliniklerine kapatmak Sovyet döneminin bir uygulaması” dedi.
Larisa Arap’ın tutulduğu iddia edilen klinik, hasta isimlerinin sadece hasta yakınlarına verilebileceğini söyleyerek muhalif gazetecinin orada olduğunu doğrulamadı.Eski Dünya Satranç Şampiyonu Kasparov’un kurduğu Cephe, Martta yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesinde Putin aleyhinde kampanya yürütüyor.

Hiç yorum yok: