24 Ağustos 2007 Cuma

Çin ile rekabet imkansız değil...

TOBB Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez, Çin'in mevcut durumunun hep böylegitmeyeceğini, onların da global ekonomiye adapte olmalarıyla fiyatlar arasındaki uçurumun azalacağını söyledi.

Üzülmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ucuz mal üretip dünyaya satanve her geçen gün etki alanını biraz daha genişleten Çin'in olumsuz etkilerinin, Türkiye'deki KOBİ'lere kadar uzandığını belirtti. Üzülmez, dünya piyasalarını etkileyen Çin'in, her şeye rağmen Türkiye'deki ülke sanayicisi için altından kalkılamaz bir durum olmadığını, bunun için karamsar bir tablo çizmek yerine rekabet olanaklarının artırılması gerektiğini ifade etti.
Türkiye'deki sanayi kuruluşları için Çin ile rekabet etmenin 2 önemli kuralının “daha kaliteli üretim yapmak ve markalaşmak” olduğuna dikkati çeken Üzülmez, “Çin'in bu durumu hep böyle gitmeyecek. Onlarında global ekonomiye adapte olmalarıyla birlikte fiyatlar arasındakiuçurum da zamanla azalacak” dedi.
Çin'de üretim durumlarıyla ilgili incelemeler yaptıklarını ifade eden Üzülmez, “Çin'deki kaliteli ürünler bizim fiyatlarla hemen hemen aynı.Bu nedenle, Çin mallarıyla rekabeti gözümüzde fazla büyütmemeliyiz ancak bu arada kalite ve markalaşmayı da ihmal etmemeliyiz” diye konuştu.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk ise Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ürünlerinin Türkiye'den fazla ara mamul üretimi ve tekstil sektörünü etkilediğini vurguladı.

“ÜLKE LİDERLERİ ÇİN MALLARINA GÖZ YUMUYOR”
Çin'in tüm dünyaya, kalitesiz ve ucuz ürünler sunduğunu anlatan Öztürk, şöyle konuştu: “Aslında, dünyadaki pek çok ülkenin idarecileri, ülkelerine ucuz Çin mallarının girmesinden mutlu. Çünkü ucuz mal, geliri düşük olan vatandaşını mutlu ediyor. Pek çok ülkenin Çin mallarına göz yummasının altında yatan şey de bu. Uzun vadede Çin'in dünyadaki etkisinin azalacağını, fiyatların dengeye geleceğini düşünüyorum. Bu süre içindede ithalat kontrollü şekilde ayarlanmalı, ipin ucu kaçırılmamalı.”

Türk sanayisinin de Çin ile rekabet etmenin yollarını arayıp bulması, rekabeti öğrenmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, “Markalaşma vekaliteyi artırıp, kamu ve özel sektör üzerine düşeni yaparsa, Çin ilerekabet edilebilir. Konya başta olmak üzere Anadolu'daki KOBİ'lerimizin'markalaşma ve kalitenin' yanında üretimde yüksek teknoloji kullanımınageçilmesi de rekabet için çok önemli” dedi.

Öztürk, Çin ile rekabetin imkansız olmadığını, sanayicinin, gerekli önlemlerin alınması durumunda Çin badiresinin de atlatılabileceğini iyi anlaması, buna göre hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok: