22 Ağustos 2007 Çarşamba

Papadopulos: Türk tarafı çözüme engel



5 Eylül’de Talat’la bir araya gelecek olan Rum lider, iki toplumlu federal bir çözümden yana olduğu görüşüne bağlı kalacağını söyledi.

Papadopulos, iyi bir çözümün zor olduğunu, çünkü Türk tarafının uyuşmazlık tavrının çözümü imkansız kıldığını savundu.
Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, 5 Eylül’de KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la bir yıl önce üzerinde anlaşma sağlanan 8 Temmuz mutabakatı görüşmesi öncesi açıklamalarda bulundu.

Anlaşma sürecinin kendi inisiyatifleriyle gerçekleştiğini öne süren Rum lider, anlaşmanın uygulanmasının Ada’daki çıkmaz durumdan çıkış ve umut oluşturacağını kaydetti.
Rum haber ajansına göre Papadopulos, iki toplumlu federal bir çözümden yana olduğu görüşüne bağlı kalacağını ve bunun aksi bir çözümün Ada’yı maceraya ve çıkmaza sürükleyeceğini iddia etti.

Federal bir çözümün Ada için tek çözüm olduğunu savunan Papadopulos; ancak iyi bir çözümün çok zor olduğunu çünkü Türk tarafının uyuşmazlık tavrının çözümü imkansız kıldığını savundu.Gelecek bir yılı Kıbrıs için kritik ve kararlı bir yıl olarak niteleyen Rum lider, “Bir yanlış hamle veya bir yanlış seçenek Kıbrıs ve Kıbrıs Helenizmi için öldürücü olur” diye konuştu.

TALAT: GÖRÜŞMEYE KOŞULSUZ BAŞLAYACAĞIZ
KKTC Cumhurbaşkanı Talat ise, Papadopuos’la bir araya geldiğinde, kapsamlı çözüm müzakerlerini başlatmayı hedeflediklerini belirtti. Talat, Papadopulos’la bir yıl aradan sonra yapacağı görüşmeye, herhangi bir şart ya da koşul öne sürmeden katılacağını belirtti. Talat, Kıbrıs Türk tarafının amacının, kapsamlı çözüm müzakerlerini başlatmak olduğunu vurguladı.

Talat ve Papadopulos, 5 Eylül Çarşamba günü, öğleden sonra, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller’in rezidansında bir araya gelecek. KKTC, görüşmede, 8 Temmuz anlaşmasının uygulanması suretiyle Ada’da kapsamlı çözüm müzakerelerine ulaşılmasını bekliyor.

BM’nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın siyasi işlerden sorumlu yardımcısı İbrahim Gambari’nin aracılığıyla 8 Temmuz 2006’da Ada’da iki taraf arasında varılan ve ‘Gambari süreci’ olarak bilinen mutabakatla, Kıbrıs’ta insanların günlük hayatlarını etkileyen konuları görüşmek üzere teknik komiteler kurulması ve buna paralel olarak Kıbrıs sorununun özüne ilişkin konularda çalışma grupları oluşturulması öngörülüyordu.

Hiç yorum yok: