24 Ağustos 2007 Cuma

Türk kültürü 2009’da Fransa’ya taşınacak


Fransa’da 2009 yılı Türkiye Kültürel Sezonu ilan edildi. Türkiye yıl içinde tarihi zenginliklerden spora, çağdaş sanattan gastronomi ve eğitime birçok konuda düzenlenecek etkinliklerle Fransızlara tanıtılacak.

Türkiye ile Fransa arasındaki diyaloğu geliştirmek için iki ülke resmi makamları, 2009’u Fransa’da Türkiye Kültürel Sezonu ilan etti.
2009 boyunca Fransa’nın Paris başta olmak üzere büyük kentlerinde gerçekleşecek olan etkinlikler, Türkiye Cumhuriyeti ve Fransa Dışişleri bakanlıklarının inisiyatifinde yapılacak.
Bu organizasyonun temel amacı, Fransız toplumuna modern Türkiye’nin dinamizmini, yaratıcılığını ve bu toprakların tarihsel zenginliğini tanıtmak.

Güçlü ilişkiler2009 Türkiye Kültürel Sezonu projesine ise geçen yıl Türkiye’de düzenlenen “Fransız Baharı” etkinliği ilham vermiş.
İki ülkenin cumhurbaşkanları tarafından da desteklenen “Fransız Baharı 2006”nın açılışında konuşan Fransa Büyükelçisi Paul Poudade, iki ülke arasındaki durumun 'Fransız kalmak’ deyişiyle özetlenebileceğini belirterek, “Bu deyimin anlamını değiştirebileceğimizi umut ediyorum” ifadesini kullanmıştı.
Çeşitli etkinliklerle başarıya ulaşan Fransız Baharı, böylece geleceğin ortakları Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerdeki yenilenmenin simgesi oldu ve Fransa’da Türk Kültürel Sezonu’nun düzenlenmesinin önünü açtı. Söz konusu etkinlik sayesinde Türkiye bir sezon boyunca Fransa’nın davetlisi olacak, kültürel alanlardaki enerjisini ve yaratıcılığını anlatma fırsatını yakalayacak.
Sarkozy’den destek
2009 etkinlikleri, Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Chirac tarafından onaylanmıştı. Yeni Cumhurbaşkanı Sarkozy de projeyi desteklediğini açıkladı.Her iki devlet, bu sezonun idaresi için eş yetkili birer komiser atadı.
Komiserlik görevini Fransa tarafından Fransız Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Stanislas Pierret, Türkiye’den ise İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner üstlendiler. İstanbul’un 2010’da Avrupa Kültür Başkenti olmasından önce aradaki bağları güçlendirmeyi amaçlayan Fransa, bu proje sayesinde Türkiye’nin sahne sanatları, çağdaş sanat, gastronomi, spor ve eğitim gibi farklı disiplinlerdeki etkinliklerini, 2009 yılı süresince ülkesine taşıyacak.
Aynı zamanda Türkiye’nin tarihsel mirasını Fransa’ya tanıtmayı da hedefleyen organizasyonda düzenlenecek kültürel miras sergilerinin direktörlüğünü Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer üstleniyor.

Paris’te sergi hazırlığıHenüz kesinleşmese de Osmanlı Sultanları’nın yaşamlarını ve İstanbul’u anlatan iki serginin hazırlıkları Paris’in en önemli müzelerinde sergilenmek üzere devam ediyor. Şu sıralar Fransa Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığı ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, 2009 takvimini oluşturmaya çalışıyorlar.
İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan Fransız Kültür Merkezleri de bu iki kurumla ortaklaşa çalışıyor. Proje başvuruları ise henüz değerlendirme aşamasında.Türkiye sezonuyla ilgili sanatsal projeler için başvurular, seçici kurullara iletilmek üzere İKSV’den Yağız Zaimoğlu kanalıyla kabul ediliyor. Zaimoğlu’na yagiz.zaimoglu@ iksv.org adresinden ulaşılabilir.

Miraç Zeynep Özkartal

Hiç yorum yok: