20 Ağustos 2007 Pazartesi

Türkiye doping kontrolünde dünya markası oluyor


Türkiye doping kontrolünde Avrupa'yı geride bırakarak dünya markası olma yolunda emin adımlarla yürüyor.

Son yıllarda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından dopingle mücadele konusunda alınan kararların taviz verilmeden uygulanması, sporcuların bu konuda bilinçlendirilmesi gibi çalışmaların yanı sıra, doping testlerinin sayısında da büyük artış sağlayan Türkiye, 1999 yılından bu yana geçen 9 yılda büyük bir yol katetti.

Halter, Güreş, Boks, Vücut Geliştirme gibi spor dallarında bir çok sporcunun uluslararası müsabakalarda yapılan testlerde yasak madde kullandığının belirlenmesi ve sporcuların ağır cezalar almasıyla birlikte Türk sporunun en önemli sorunları arasında ilk sıralara oturan dopingle mücadelede çok önemli adımlar atıldığı ortaya çıktı.

1999 yılına kadar her yıl tüm spor dallarında en fazla 400 doping kontrolü yapan Türkiye, 1999 yılından itibaren başlayarak her yıl artarak sürdürdüğü doping kontrollerinde, 2006 yılında bu sayıyı 4 bine kadar çıkardı. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün 1.5 Milyon YTL harcayarak 2006 yılında son teknoloji cihaz alarak Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi'ni dopingle mücadelede daha önemli bir konuma getirmesiyle birlikte, Türkiye dünya standartlarına ulaştı.

OLİMPİYATLARDA SAYI ARTACAK
Çin'in başkenti Pekin'de yapılacak 2008 Olimpiyat Oyunları'nda sporculara uygulanacak doping sayısı 4 bin 500 olarak açıklanırken, Türkiye'de bu sayı 2007 yılında yapılacak toplam test sayısına eşit olacak.Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nce (IOC) yapılan bir başka açıklamaya göre ise İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılacak 2012 Olimpiyat Oyunları'nda doping kontrolü sayısı 5 bine çıkacak.

AVRUPA'DAN FAZLA TEST YAPILIYOR
Avrupa ülkelerinde yıllık toplam 2 bin 500 adet doping testinin yapıldığını söyleyen Hacettepe Üniversitesi Doping Kontrol Merkezi Başkanı Prof. Dr. Aytekin Temizel, “Dopingle mücadelede Avrupa'nın önüne geçtik. Artık dünya standartlarındayız” dedi.Son 9 yılda kararlılıkla uygulanan doping karşıtı çalışmaların sonuç verdiğini, sporcuların eskisi gibi bilinçsizce ve rahat bir şekilde yasak madde kullanımına yönelmediğini söyleyen Temizel, “Türk sporcusu, doping adı verilen ve spora gölge düşüren bu kötü maddelerden yakasını kurtarmak üzere. Artık sporcularımızda bu maddelere yok denecek kadar az rastlıyoruz” diye konuştu.

Hiç yorum yok: