21 Eylül 2007 Cuma

Dünya türbanı ve Türkiye'yi konuşuyor

Başbakan Erdoğan’ın dün türban konusundaki açıklamaları, dünyada geniş yankı buldu. Yabancı basın, “Türban projesi şiddetli tartışmaları tetikledi” ve “Erdoğan’ın arzusu laik elitlerde alarm yarattı” gibi yorumları yaptı.


LE MONDE:TÜRBAN PROJESİ ŞİDDETLİ TARTIŞMALARI TETİKLEDİ
Fransız Le Monde gazetesi ise, Türk hükümetinin üniversitelerde türbana izin verme projesinin “aşırı derece hassas bu konuda şiddetli tartışmaları tetiklediği”ni yazdı. Türban yasağının kaldırılmasının, sık sık hükümet ile orduyu karşı karşıya getirebilecek konulardan biri olarak söz edildiğini kaydeden gazete, Başbakanın Erdoğan eşi ve çocuklarının türban kullandığına, başını örten Gül’ün kızının da Türkiye’de okuyabilmek için “peruk”a başvurduğuna dikkat çekti.

BBC: LAİK GÜÇLERİ TÜRBAN YASAĞININ KALDIRILMASINA KARŞI
İngiliz yayın kurumu BBC, Başbakan Erdoğan’ın türban yasağını kaldırma çabalarına Cumhurbaşkanı Gül’ün destek verdiğini belirttiği haberinde “Ordu ve yargı liderliği dahil olmak üzere Türkiye’nin laik güçleri, ülkenin laik sisteminin erozyonu gibi gördükleri herhangi bir harekete karşı çıkıyorlar” görüşünü dile getirdi.

EL CEZİRE:ERDOĞAN’IN ARZUSU LAİK ELİTLERDE ALARM YARATTI
Türban sorununu da değerlendiren El Cezire televizyonu, Başbakan Erdoğan’ın, türban yasağını kaldırılması çağrısına ülkenin laik sistemin karşı çıktığını belirtirken “Erdoğan’ın anayasaya türban yasasının hafifletilmesine ilişkin bir düzenleme dahil etme arzusunun beklendiği gibi ülkenin laik elitlerde alarm yarattı” yorumunu yaptı.

EL PAIS:EN BÜYÜK KUŞKUYU TÜRBAN YARATIYOR
İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais ise, AKP’nin anayasa taslağındaki en büyük kuşku yaratan unsurun türban yasağının kaldırılması olduğunu yazdı. Projenin laikler arasında “alarm” yarattığını, muhalefetin ise, hükümetin “geleneksel laikliğin temellerini mayınlamaya başlamasından korktuğunu” belirten gazete, yasağın kaldırılmasını AKP seçmenlerinin çoğunun desteklediğini öne sürdü.

Hiç yorum yok: