20 Eylül 2007 Perşembe

Kendini kobay olarak kullanan Nobelli profesör Ankarada


HACETTEPE Üniversitesi Senatosu, mide ülserine bakterilerin neden olduğunu bularak 2005 Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülen Avustralyalı Prof. Dr. Barry Marshall’a, "Onursal Doktora" unvanı verdi.
Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi’nde "Tıpta Araştırma: Nobel Ödülü’ne Giden Yol" başlıklı bir konferans veren Prof. Dr. Marshall, tecrübelerini Türk bilim adamlarına ve öğrencilere aktardı. Prof. Dr. Marshall, Nobel ödülünü paylaştığı Robin Warren ile yaptıkları çalışma sonucu ülserin "helicobacter pylori" adlı bir bakteri yüzünden oluştuğunu ve antibiyotiklerle tedavisinin mümkün olduğunu kanıtladıklarını söyledi.
Elde ettikleri sonucun inanılır hale gelmesi için bir deneye ihtiyaç duyulduğunu, kendisinin de gönüllü denek olduğunu belirten Prof. Marshall, "Bize Nobel Tıp Ödülü’nü kazandıran araştırma için ülserli bir hastanın mide suyunu içtim. Deney sonucunda da mikroplardan etkilenip hastalandım. Midemde daha önce olmayan sorunlarla karşı karşıya kaldım. Çalışma çerçevesinde kusma ve mide ağrılarım antibiyotiklerle tedavi edildi. Böylece ülsere çare bulduk" diye konuştu.

Hiç yorum yok: