25 Ekim 2007 Perşembe

Barzani’ye 400 milyon dolarlık darbe planı

Cumhurbaşkanı Gül’ün ilk kez başkanlık ettiği dünkü MGK’da, Barzani’ye karşı ekonomik yaptırım kararı çıktı. Plana göre Habur’dan geçişler ağırlaştırılacak ve Türkiye’nin yeni Irak güzergahı Suriye üzerinden olacak. Bu planla Barzani yılda 400 milyon dolar zarara uğrayacak.

MİLLİ Güvenlik Kurulu (MGK) terör örgütü PKK’ya karşı önlem almayan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne karşı ekonomik yaptırım uygulanması için düğmeye bastı. Öncelikle Habur Sınır kapısından geçişler ağırlaştırılacak. Irak’a ihracat Suriye üzerinden yapılarak Barzani denetimindeki bölge by-pass edilecek ve Kürt lider yılda 400 milyon dolarlık zarara uğratılacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ilk kez başkanlık ettiği dünkü MGK, Bakanlar Kurulu’na ekonomik yaptırımlar uygulanmasını tavsiye kararı aldı. MGK sonrası yayınlanan dört maddelik MGK bildirisinin üçüncü maddesinde, "Bölgede bölücü terör örgütünü doğrudan veya dolaylı şekilde destekleyen gruplar üzerinde öncelikle alınması gereken ekonomik tedbirlere ilişkin olarak Bakanlar Kurulu’na tavsiyede bulunulması kararı alınmıştır" denildi.

TÜRK İŞADAMLARI GÖZETİLECEK
Toplantıda ekonomik yaptırımlarla ilgili raporlar kurul üyelerine sunuldu. Buna göre Irak’a ihracat yapan Türk işadamlarının zarar görmemesine özen gösterilecek. Irak’a iniş için Hatay-Cilvegözü, Urfa-Akçakale, Nusaybin ve Kilis-Öncüpınar kapıları kullanılacak. Suriye’den de bu kapılar için hazırlık yapması istenecek. Habur’dan ise çoğunlukla ABD’nin ihtiyaç duyduğu lojistik desteğin geçişine imkan sağlanacak.

OPERASYON HAZIRLIĞI
MGK bildirisinin ikinci maddesinde "Tezkerenin TBMM’de kabul edilmesi sonrası alınacak siyasi ve askeri tedbirler" vurgulandı. Irak dosyası her boyutuyla açılırken, asker taraf, bölgede yürütülen operasyonlar, olası sınır ötesi operasyon için yapılan hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Irak’taki temasları hakkında bilgilendirdi.

HALKA İTİDAL ÇAĞRISI
Halka yönelik itidal çağrısı ise bildirinin ilk maddesine, "Birlik ve beraberliğimizi zedelemeyi amaçlayan terör saldırılarına karşı halkımızın her zaman olduğu gibi sağduyusunu koruyacağına ve kardeşlik duygusuna zarar verecek davranışlardan kaçınarak teröre gereken yanıtı vereceğine olan inanç bir defa daha vurgulanmıştır" sözleriyle yansıdı.

ERMENI TASARISI KABUL EDILEMEZ
MGK, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen sözde Ermeni soykırım tasarısını da görüştü. Bildirinin dördüncü maddesinde "Söz konusu tasarının hiçbir gerekçeyle mazur gösterilemeyeceği ve kabul edilmeyeceği vurgulanmıştır" denildi.

Gül başkanlığında ilk MGK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün Milli Güvenlik Kurulu’na ilk kez başkanlık ettiği için basının görüntü almasına izin verildi. Toplantıyı izleyen basın mensuplarının kalabalık olması nedeniyle önce foto muhabirleri, ardından da kameramanlar görüntü aldı. Kuvvet komutanlarının önlerinde kalın dosyalar olduğu görüldü.

Hiç yorum yok: