30 Ekim 2007 Salı

Bir başkadır Cumhuriyet



Türkiye Cumhuriyeti'nin 84. yılı, son terör saldırılarına oluşan tepki nedeniyle daha bir coşkuyla kutlandı dün... 7'den 77'ye herkes ellerinde bayraklarla alanlarda ve törenlerdeydi. Sloganlar da "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" şeklindeydi...

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde dün sabah Ankara'daki ilk tören Anıtkabir'de yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk'ün cumhuriyetin kuruluşuyla belirlediği ideallere Türkiye'nin her zamankinden daha yakın olduğunu belirterek, "Tarihimizden ve sahip olduklarımızdan güç alarak cumhuriyetimizi ilke ve kazanımlarıyla koruyarak yarınlara el birliğiyle taşıyacağız" dedi.

DTP'den kimse yoktu
Anıtkabir'deki törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, bakanlar ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
Törene, DTP'nin Meclis Grubu'nu temsilen katılımın olmaması dikkat çekti.
Gül, Anıtkabir Özel Defteri'ne önceden yazılmış yazıyı imzaladı. Gül'ün daha önce 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in tersine, imzaladığı yazıyı okumaması dikkat çekti.
Gül, yazısında şu ifadelere yer verdi:"Bugün aynı zamanda cumhuriyetin kuruluşuyla belirlediğiniz ideallere her zamankinden daha yakın olmanın kıvancını yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, gösterdiğiniz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefi doğrultusunda kararlılıkla ilerlemektedir. Millet ve devlet olarak 84 yılda ulaştığımız seviye ile gurur duymakla birlikte ülkemizi dünyada hak ettiği konuma yükseltmek için çalışmalarımızı anlayış birliği içinde sürdürüyoruz. Tarihimizden ve sahip olduklarımızdan güç alarak cumhuriyetimizi ilke ve kazanımlarıyla koruyarak yarınlara el birliğiyle taşıyacağız.

Güçlü ve müreffeh Türkiye

Dünya ile her alanda rekabet eden, mutlu insanların yaşadığı, güçlü ve müreffeh Türkiye'yi hep birlikte kuracağız. Böyle bir Türkiye varlığımızın teminatı çocuklarımıza ve gençlerimize bırakabileceğimiz en değerli armağan olacaktır. Bu amaçla gösterdiğimiz çabalar, şanlı geçmişimize ve bu ülkeyi kuran nesillere olduğu kadar bugünümüze ve aydınlık geleceğimize karşı da en büyük sorumluluğumuzdur."Gül'ün Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalamasının ardından tören alanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve öğrenciler, Atatürk'ün kabri önünden saygı geçişi yaptı.

Onbinler Anıtkabir'de

Cumhuriyet Bayramı nedeniyle onbinlerce vatandaş da Anıtkabir'e akın etti. Resmi internet sitesindeki verilere göre, Anıtkabir'i dün toplam 203 bin 576 kişi ziyaret etti. Anıtkabir'deki törene bazı subayların küçük çocuklarını da getirmesi dikkat çekti. Yüzbaşı Tayfun Sargın'ın kucağındaki 2.5 yaşındaki Zeynep Sargın, törene katılanların ilgi odağı oldu. Küçük Zeynep, elinde bayrakla babasının kucağında saygı duruşunda bulundu ve asker selamı verdi. Yüzbaşı Sargın, kızını daha önce de Anıtkabir'e getirdiğini söyledi.

Hiç yorum yok: