25 Ekim 2007 Perşembe

Fırıldak Talabani


Dışişleri Bakanı Babacan’a, "PKK elebaşlarını yakalayıp Türkiye’ye iade etmeyi dışlamıyoruz" diyen Talabani anında çark etti. Dün açıklama yapan Talabani, "PKK liderlerini yakalamamız mümkün değil" dedi.

IRAK Cumhurbaşkanı Celal Talabani, bir kaç gün içinde birbiriyle çelişen sözlerle büyük hayal kırıklığı uyandırdı. Talabani hafta başında Türkiye’nin PKK tepkisine "Bir tek Kürt kedisi bile vermem" diye karşılık verdi. Aynı Talabani önceki gün Bağdat’ta Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın, Ankara’nın uyarılarını sert bir dille iletmesi üzerine, "PKK elebaşlarını yakalayıp Türkiye’ye iade etmeyi dışlamıyoruz" dedi. Talabani, Ankara’yı umutlandıran bu tavrından dün akşam çark ederek, "PKK liderlerini yakalayıp Türkiye’ye iade etmelerinin mümkün olmadığını" açıkladı.

PKK tepkisi üzerine dün bir bildiri yayınlayan Mesut Barzani de,"PKK’nın Irak topraklarını üs olarak kullanmasını kabul etmiyoruz. PKK şiddete son versin ve silahlı mücadeleyi bir operasyon yöntemi olarak kullanmasın" çağrısında bulundu. Babacan, Bağdat’ta Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’yle görüşmesinde, Türkiye’nin "Irak bir şey yapmazsa PKK’ya karşı sınır ötesi operasyon yapma" kararlılığını aktardı. Edinilen bilgiye göre diyalog şöyle gerçekleşti:

BABACAN

Açıkça söylüyorum. Listedeki bürolar, kamplar ortadan kalkacak, lojistik destek kesilecek. Bunu Türk Hükümeti’nin son uyarısı olarak değerlendirin. Irak bir şey yapamayacaksa, Türkiye tek başına hareket etmeye kararlıdır.

ZEBARİ

Bizim elimize daha önceden gelmiş bir dosya yok.

BABACAN

Nasıl olmaz? İlgili kurumlarınıza sorun, var mı yok mu öğrenin. 150 kişilik listeden iadeleri yaparsanız bunu bir ilk adım olarak görürüz.

TALABANİ

PKK’yı terör örgütü olarak görüyoruz. PKK’ya mensup kişilerin iadesini dışlamıyorum. Bir de size şunu söyleyeyim, basında benim ağzımdan verilen haberleri ciddiye almayın. Söylediklerim çarpıtılıyor. PKK’ya karşı biz sizinle omuz omuza çarpıştık.

BABACAN

O zaman şimdi de gereğini yapmalısınız. Size başında da söyledim. Hükümet yetkiyi aldı. İstediği zaman kullanır. Bunu unutmayın.

MALİKİ

PKK bizi de tehdit ediyor, büyük zararları oluyor. Hemen ilk olarak bürolarını kapatmaya başlayacağız.

BABACAN

Yıllardır, ’yapacağız, yapacağız’ sözü dinliyoruz. Artık sabrımız kalmadı. Tam yetkiyle donatılmış, taleplerimizi yerine getirecek bir heyet gönderin.

MALİKİ

Size böyle bir heyet gelecek. (Irak heyetinin bugün Ankara’ya geleceği bilgisi dün öğlen saatlerinde Dışişleri’ne geldi.)


AKŞAM YALANLADI

Talabani’nin Babacan ile görüşmesinde PKK liderlerinin Türkiye teslimine yeşil ışık yaktığı yolundaki haberler uluslararası ajanslar tarafından da dünyaya duyuruldu. Ancak akşam saatlerinde Talabani’den bir yalanlama geldi. Talabani, "Biz PKK liderlerinin Kürt şehirlerinde değil Kandil dağında binlerce militanla birlikte yaşadıklarını ve bizim onları yakalayarak Türkiye’ye teslim etmemizin mümkün olmadığını defalarca söyledik" dedi.

Hiç yorum yok: