Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2020 yılında 9 milyonu aşkın insanın tütüne bağlı nedenlerle yaşamını yitireceği açıklandı .
Sigara kullanımının kalp sağlığı riskini arttırdığını belirten Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Cihangir Uyan, “Sigara, ailesinde kalp hastalığı olanlarda kalp hastalığı riskinde artışa neden olmaktadır. Sigara kullanımı, kalp sağlığı açısından en başta gelen risk faktörüdür” dedi.
Prof.Dr. Uyan, sigara içmenin vücuttaki hemen her organa zarar verdiğini söyleyerek, “Sigara; kalp hastalığı, inme, akciğer hastalıkları ve çeşitli kanserlerin yanısıra körlüğe ve erkeklerin ereksiyon sorunu yaşamasına neden olan son derece kötü bir alışkanlıktır. Sigara içmek kadar, sigara içilen yerlerde bulunarak pasif içici olmak da hastalıklara neden olur” diye konuştu.
Sigaranın önlenebilir bir sakatlık ve ölüm nedeni olduğunu ifade eden Prof.Dr. Uyan, şöyle konuştu:
“Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2002 yılında yaklaşık 5 milyon kişi tütüne bağlı nedenlerden kaybedilmiş bulunuyor. Bu rakamın 2020 yılında 9 milyonu aşacağı öngörülüyor. Dünya Sağlık Örgütü günde bir sigara içeni bile sigara tiryakisi kabul ediyor. Sigara kullananlarda kalp krizi riski, içmeyenlerden 2 kat daha yüksektir. Ani kalp ölümünün başta gelen nedeni olan sigara, doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda kalp damar hastalığı ve inme riskini daha arttırmaktadır.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder