Eğer kemer takmıyorsanız, sadece 50 kilometre hızla giden bir arabanın yaptığı kazada göreceğiniz zarar, bir apartmanın üçüncü katından düşmekle aynı olur.
Bir kaza sırasında kucağınızdaki çocuğu tutmanız imkânsızdır. Bu seçiminizle çocuğunuzun yaşama şansını yüzde 70 azaltırsınız. Çocuklar mutlaka arkada ve çocuk koltuğuna bağlı olarak oturmalı. Arka koltukta kemersiz oturan çocuk, otomobil 45 kilometre süratle duvara çarptığında bir yavru fil ağırlığı ile öne doğru fırlar. Ön cama çarparken başına aldığı şiddet tam üç tondur. Otomobilin içindeki her şey otomobille aynı hızı yapar. 50 kilometre süratle duvara çarpan bir otomobilin içindeki su şişesi bile bir tuğla ağırlığına ulaşarak ölümcül zararlar verebilir.
Kaza riski eve yaklaştıkça artar. Ölümlü trafik kazalarının çoğu, seyahatin bitimine 30-35 kilometre kala ve hız, 60 kilometrenin altındayken gerçekleşir.
Otomobil kullanırken cep telefonu ile konuşanlar, bir küçük şişe rakı içip direksiyona geçenlerle aynı ölüm riskini taşır.
Hava yastığına güvenerek emniyet kemeri kullanmıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Hava yastıkları ancak emniyet kemeri ile birlikte koruyucu olabilir.
70 kilometre hızla bir yayaya çarptığınızda yayanın hayatta kalma olasılığı neredeyse hiç yoktur. Ancak 30 kilometrenin altında yayanın yaşama şansı olabilir.
Kaza sonrasında bilinçsizce yapılan yardımlar, ölümlere ve kalıcı sakatlanmalara neden oluyor. İlk yardım eğitimi almadıysanız yaralıya kesinlikle dokunmayın. Acil yardım telefonu 112'dir.
120 kilometre hızla giden sürücü, bir futbol sahasının başındayken karşı kalede bir tehlikeyi algıladığında durması için artık çok geçtir. Hız 90 kilometre olsaydı, durma mesafesi karşı kalenin ceza sahası olurdu.
Saatte 80 km hızla giden bir araçta yolculuk yapanların ölme olasılığı, 30 km hızla giden bir arabanın içindekilere oranla 20 kat fazladır.
Türkiye'de meydana gelen trafik kazalarında yaklaşık her saat başı bir kişi ölüyor.
sabah.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder