21 Kasım 2007 Çarşamba

EDİRNE GÖLÜ!


Bulgaristan baraj kapaklarını açınca Meriç ve Tunca nehirleri taştı, Edirne'nin Karaağaç Mahallesi'yle ulaşım kesildi. Pazarkule ve Kapıkule gümrük kapıları kapandı.

Aşırı yağışlar ve Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması sonucu Meriç ve Tunca nehirleri taşarken, Edirne'deki taşkın felaketinin boyutları büyüyor. Taşkın nedeniyle Pazarkule ve Kapıkule gümrük kapıları kapandı. Edirne Valiliği Kriz Masası yetkilileri, normalde 600 metreküp olan Meriç nehri debisinin 1300 metreküpü aştığını ve 1500 metreküpe ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Sular köprülerin üstünden akıyor
Tunca Nehri'nin yatağından çıkarak taşması sonucu önce Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi ile Balkan Şehitliği sular altında kaldı. Tunca Nehri, Yalnızgöz Köprüsü'nün üzerinden akmaya başladı. Sarayiçi'ndeki sosyal tesisler boşaltıldı. Tunca ve Meriç kenarındaki tarihi Kasımpaşa Camisi, Emniyet Müdürlüğü, Tugay Komutanlığı, Trakya Üniversitesi ve DSİ Bölge Müdürlüğü'ne ait tesisler selden etkilendi. Muradiye Öğrenci Yurdu'ndaki öğrenciler tahliye edildi.

Tunca ve Meriç nehirleri üzerlerinde tarihi köprülerin onarımı nedeniyle Karaağaç Mahallesi'yle ulaşımın sağlandığı iki tali yol da önceki akşamdan itibaren ulaşıma kapatıldı. Bu nedenle Yunanistan'a açılan Pazarkule Gümrük Kapısı'nda işlemler durduruldu.

Askerler botla geçti
Karaağaç'ta 100 konutu sel suları bastı. Bölgeye doktor, hemşire takviyesi yapıldı, ilaç gönderildi. Acil hastalar askeri araçlarla hastaneye sevk edildi. Suların Tunca Köprüsü üzerinden akması nedeniyle Karağaç Kışlası'nda görev yapan subaylar sabah göreve botlara binerek gitti. Daha sonra portatif köprü yapıldı.Meriç Nehri'nin Bulgaristan'ın Svilengrad kenti yakınlarından yatağından çıkarak Kaptan Andreova Gümrük Kapısı yoluna ulaşması üzerine Kapıkule Gümrük Kapısı da kapandı. Edirne Valisi Nusret Miroğlu, "Bulgar makamlarının bildirdiği miktardan daha fazla su geldi" dedi. Bu arada bölgede hafta sonuna kadar yağış beklenmediği belirtildi.

Hiç yorum yok: