23 Kasım 2007 Cuma

Lagendijk'ten tarihi itiraf: PKK için saçmaladık


Şehit babası, “Evladınızı bayrağa sarılı tabutuyla karşılamanın ne demek olduğunu bilir misiniz?” diye sorunca Lagendijk bu itirafı yaptı: “10 yıl önce daha az bilgi sahibiydik ve saçmalıyorduk. Şimdi terör algımız değişti”

Türkiye-AB Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, TBMM’de, Şehit Aileleri Federasyonu ve Terör Mağdurları Derneği Genel Başkanı Hamit Köse’yle görüşürken tarihi bir diyalog yaşandı. Hamit Köse, ‘’Derneğimize gelseydiniz, şehit verdiğimiz yüzlerce evladımızın, duvarlarımızdaki resimlerini görecek ve bir şehit evinde neler hissedildiğini yaşayacaktınız. Terör başladıktan 20 sene sonra ve 30 bin şehidin ardından sizinle görüşmekten memnunuz. Sık sık gittiğiniz Diyarbakır’da, görüştüğünüz malum kişiler dışında, bizimle görüşmüş olmanız da bir kazançtır’’ dedi. Köse, Lagendijk’e, “Vatan görevi için askere yolladığı evladınızı, bayrağa sarılı tabutuyla karşılamanın ne demek olduğunu bilir misiniz?’’ diye sordu.

IRA VE SİNN FEİN BENZETMESİ

AB’nin terörizme karşı yaklaşımının değiştiğini belirten Lagendijk, ‘’10 yıl önce daha az bilgi sahibiydik ve saçmalıyorduk. Ama son yıllarda Madrid’de, Londra’da meydana gelen olaylar terörle ilgili algımızı değiştirdi’’ dedi. Lagendijk, Köse’nin DTP’yi eleştirmesi üzerine de, “Kapatılması bir fayda getirmeyecek. Örnek verirsek; Kuzey İrlanda’da IRA ve Sinn Fein’in durumu çok benzerlikler taşıyor. Sinn Fein ile görüşmeler devam etti ve başarıya ulaşıldı’’ diye konuştu.

DTP’Lİ ÜYE DE KINADI MI?

Bu arada, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu, PKK’nın bütün terör faaliyetlerini, oybirliğiyle kınadı. Yakış, açıklamayı yaparken “arkadaşların isteği üzerine” dedi. Bunun üzerine, DTP’li komisyon üyesinin de aynı yaklaşımda olup olmadığı merak konusu oldu.

TBMM’de düzenlenen ortak basın toplantısında da konuşan Lagendijk, Türkiye’nin, bütün zorluklara rağmen Güneydoğu’da önemli adımlar attığına, DTP’nin Meclis’e girdiğine dikkati çekti ve “PKK’nın şiddete başvurmasının, Kürtlere avantaj sağladığını düşünmek mümkün değil. Güneydoğu’da ne zaman güzel bir gelişme var, terör o zaman artıyor. Bu şartlar altında, PKK’nın terörünü anlayamıyoruz” diye konuştu. PKK’nın, DTP’nin parlamentoda olmasını istemediğine işaret eden Lagendijk, Türkiye’nin bu tuzağa düşmemesi ve PKK’nın istediği bir şeyi yapmaması gerektiğini kaydetti.

Eşbaşkan Yaşar Yakış da, “Doğuya yatırımla terörün azalacağı doğru ama bu ‘Tavuk mu yumurtadan çıkar? Yumurta mı tavuktan çıkar’ meselesi gibi’’ dedi.

DÜŞMANLARINIZIN ELİNDEN 301 SİLAHINI ALIN

LAGENDİJK 301. maddenin değiştirilmesinin de 2 yıldır konuşulduğuna işaret ederek, “Bu değişikliği yapma zamanı gelmiştir. 301. maddeyle ilgili hükümet, parlamentoya öneri getirecek. Önemli mesajı buradan alarak gidiyorum’’ dedi. “301.maddenin Türkiye’nin imajını zedelediğini, Türkiye’nin AB içindeki düşmanlarının bunu istediğini’’ belirten Lagendijk, “Düşmanlarınızın elinden bu silahı alın’’ önerisinde bulundu. Bu konuda Türk hükümetini samimi bulup bulmadığının sorulması üzerine Lagendijk, “Sabır taşıyor, sözler veriliyor ve sonunda ortaya bir şey çıkmıyor. Somut bir adıma ihtiyacımız var’’ dedi.

Lagendijk, bazı Avrupa ülkelerinde de benzer maddelerin bulunduğunun doğru olduğunu, ancak bu maddelerin hiçbirinde “Türklük, Hollandalılık, Fransızlık’’ gibi yaklaşımların bulunmadığını söyledi. Tükiye-AB Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı, ‘’Türklük’’ ifadesinin belirsiz bir ifade olduğunu kaydetti ve Avrupa’da böyle bir dava açılmasının 15-20 seneyi bulduğunu, ancak Türkiye’de bu sorundan kaynaklanan yüzlerce dava konusu bulunduğunu belirtti.

Hiç yorum yok: