29 Kasım 2007 Perşembe

‘Otlayan karaca’ mozaiği kurtarılıyor


Malatya’nın Doğanşehir ilçesindeki Roma dönemine ait “otlayan karaca” figürünün bulunduğu mozaikler için kurtarma kazıları başladı.

Mozaiklerin sağlam kalan diğer kısımlarında ise dönemin özelliklerini taşıyan geometrik desenler dikkat çekiyor.

Malatya Arkeoloji Müzesi Müdürü İzzet Esen, Günedoğru köyü mevkisinde Doğanşehir Belediye Başkanı Hanifi Bayram’ın arazisi üzerindeki Roma dönemine ait “otlayan karaca” figürü bulunan mozaiklerin kazı çalışmalarını başlattıklarını söyledi.

Esen, milattan sonra 2. ve 3. yüzyıllara ait mozaiklerin kurtarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığından özel izin alındığını, kazı başkanı Aysel Aksüt’ün öncülüğünde kazıların devam ettiğini belirtti.

Malatya Arkeoloji Müzesi arkeologlarının da katıldığı kazıda, önemli kısmı define avcıları tarafından tahrip edilmiş mozaiklerin kurtarılması için çalıştıklarını anlatan Esen, şöyle konuştu:

“Roma döneminden kalan mozaik, renkli terasalardan oluşan otlayan bir karaca ve önünde muhtemelen nar ağacı olduğu tahmin edilen motiflerden oluşuyor.

Mozaiklerin sağlam kalan diğer kısımlarında ise dönemin özelliklerini taşıyan geometrik desenler dikkat çekiyor. Mozaiklerin Roma dönemine ait özel bir konutun taban mozaiği olduğunu tahmin ediyoruz. İnce bir işçilik taşıyan ve sanat değeri bulanan mozaikler bu anlamda Zeugma mozaikleriyle eş değerdedir.”

İzzet Esen, mozaikleri kurtarma kazılarından sonra müzede oluşturulacak bir alanda teşhir edeceklerini belirtti.

Doğanşehir Belediye Başkanı Hanifi Bayram da arazinin 200 yılı aşkın süredir ailesine ait olduğunu söyledi. Mozaiklerin tesadüfen bulunduğunu kaydeden Bayram, “Ancak bürokratik işlemlerin gecikmesi sonucunda define avcıları tarafından mozaiklerin bir kısmı tahrip edildi. Kurtarılan bölümlerin dışında kalan alanlarda bir tavus kuşu ve bir başka karaca motifi vardı. Bu kısımlar tahrip edilmiş durumda. Geriye kalan kısmın kültürümüze kazandırılmasının mutluluğunu duyuyorum” diye konuştu.

Hiç yorum yok: