2 Kasım 2007 Cuma

Rice, PKK'ya karşı ''ortak ve etkili işbirliği ve istihbarat'' sözü verdi


ABD Dışişleri Bakanı ile görüşen Dışişleri Bakanı Ali Babacan, artık sözün bittiği yerde olunduğunu ve aksiyonun başlaması gerektiğini belirtti. Rice ise, Türkiye'yi ortak PKK düşmanına karşı, ortak ve etkili bir işbirliği sözü verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere bugün Türkiye'ye geldi. Rice'ın Ankara temasları çerçevesinde önce Başbakan Erdoğan ile görüşen Rice, Daha sonra Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile biraraya geldi.

Babacan ile Rice görüşmenin ardından yaptıkları basın toplantısında, PKK ile mücadele konusundaki mutabakata dikkat çektiler. Babacan, Türkiye ile ABD'nin hedefinin aynı bulunduğunu, ABD'nin dost ve müttefik bir stratejik ortak olduğunu söyledi. Rice ise, ABD'nin PKK'yı terör örgütü ve mücadele edilmesi gereken gereken bir örgüt olduğunu söyledi.

KÜRDİSTAN SORUSUNU GEÇİŞTİRDİ

Rice’a bir başka basın mensubu ise daha önce yaptıkları açıklamalarda neden Kürdistan ifadesi kullandığı sordu. Rice’ın bu soruyu geçiştirip diplomatik bir yanıt vermesi dikkat çekti. Rice’ın yanıtında “K.Irak ve “Kürt bölgesel yönetim'' tanımlamalarını kullandığı görüldü.


‘PKK ABD’NİN DE DÜŞMANIDIR’

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, terör örgütü PKK'nın "Türkiye'nin olduğu gibi ABD'nin de düşmanı" olduğunu söyledi. Ankara'ya yolculuğu sırasında gazetecilere açıklama yapan Rice, Irak'ın kuzeyinden gelerek Türkiye'de saldırı düzenleyen PKK teröristlerine karşı "etkili" bir adım atılacağı mesajını verirken, Ankara'dan da "itidalli davranmasını" istedi. PKK'nın "ortak düşman" olduğunu ifade eden Rice, Türkiye'ye, "Irak'ın kuzeyinde istikrarı bozacak" bir adım atmaması çağrısında bulundu, bundan kesinlikle endişe duyduklarını söyledi. Rice, Irak'ın kuzeyindeki istikrarın bozulmasının ne Türkiye'nin, ne ABD'nin, ne de Iraklıların çıkarına olacağını kaydetti.

Rice, "Ancak, PKK tehdidine karşı etkili bir adım atılması gerektiğini anlıyoruz. PKK, Türkiye'nin olduğu gibi ABD'nin de düşmanıdır. Etkili adım, durumu daha da zora sokmadan, tehditle başa çıkmak için atılan adımdır" dedi. Açıklamasında, Ankara'nın PKK'yı hedef alan olası yaptırımlarını kendilerinin de uygulayabileceği mesajını veren Rice, kısa dönemde atılabilecek adımlar arasında, terör örgütünün Irak'ın kuzeyinde rahat hareket etmesini önlemek için bilgi paylaşımını gösterdi. Rice, "Ortak bir düşmanımız var. Türkiye ve Iraklılar ile beraber çalışarak buna göre hareket edeceğiz" diye konuştu. Açıklamasında Irak'ın kuzeyindeki Kürt lider Mesut Barzani'ye de mesaj gönderen Rice, "Bölgesel yönetimin kendisini PKK'dan açık bir şekilde ayrı tutmasına ihtiyaç duyulduğunu açıkça belirtiyorum.

(Bölgesel yönetimin başkanı) Mesut Barzani, PKK'ya yataklık yapmaya, bu örgütü desteklemeye, Irak'ın kuzeyinde terörizmin kökünü kazımaktan başka bir şey yapmaya niyeti olmadığı konusunda bana güvence verdi" diye konuştu. PKK'ya karşı yürütülecek mücadelenin, Irak'a komşu ülkeler konferansı sırasında, Iraklı ve Türk bakanlarla yapacağı görüşmelerde ele alınacağını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanının İstanbul'daki konferans sırasında Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Görüşmelerde birinci gündem maddesi PKK ile mücadele. Gül ve Erdoğan'ın ABD'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığıyla mücadelede somut adımlar atmaması durumunda Türkiye'nin sınır ötesi operasyon yapma dışında çaresi kalmadığını açık bir dille ifade etmesi bekleniyor.

OPERASYONDAN VAZGEÇİRME ÇABASI

Öte yandan Rice, Türkiye'ye gitmek üzere bindiği uçaktaki gazetecilere, uçağın ikmal yapmak için İrlanda'nın Shannon kentine inişinden önceki açıklamasında, ''Irak'ın kuzeyinde istikrarı bozabilecek şeyler, Türkiye, ABD ve Irak'ın çıkarına değildir. Bu yüzden itidal çağrısında bulunduk'' ifadesini kullandı.

Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek ve Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile görüşecek olan Rice, Gül, Erdoğan ve Babacan'a, ''PKK'nın Türkiye, ABD ve Irak'ın ortak düşmanı olduğu mesajını ileteceğim. Bu tehdide karşı etkili bir strateji bulmamız gerekiyor. Ancak bunu 3 taraf arasında koordinasyon olmadan yapamayız'' dedi.

2 BİN 500 POLİS VE CIA KORUYACAK

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı, Ankara ve İstanbul’daki ziyaretleri sırasında özel eğitimli “koruma timleri''nin de aralarında bulunduğu 2 bin 500 polis ve 21 kişilik CIA ekibi koruyacak. Rice, zırhlı araçlara binecek. Güvenlik için şaşırtma taktiği uygulanacak, birden fazla güzergahta önlem alınacak. Trafik durdurulacak. Çatılara keskin nişancılar yerleştirilecek.

KALDIRIM KAPATILDI

Irak toplantısının yapıldığı Çırağan Oteli ile Ortaköy arasındaki kaldırım yayalara kapatıldı. Öte yandan Rice gelmeden, ABD Konsolosluğu önünde protesto gösterisi yapıldı.

GELİŞİ İLE PROTESTOLAR DA BAŞLADI

Gelmesinin ardından Erdoğan'la görüşen ve Babacan ile basın toplantısı düzenleyen Rice daha önceki açıklamalarında neden Kürdistan ifadesini kullandığı soruldu. Rice’ın bu soruyu geçiştirip diplomatik bir yanıt vermesi dikkat çekti. Rice’ın yanıtında “K.Irak" ve “Kürt bölgesel yönetim'' tanımlamalarını kullandığı görüldü.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bugün 10.30'da Ankara'ya geldi.

Rice, Esenboğa Havaalanı'nda ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından karşılandı. Rice'a karşılama heyeti tarafından bir buket çiçek verildi. Rice, aprondan kendisine tahsis edilen aracıyla ayrılırken, havaalanında yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gözlendi.

BAŞBAKAN'LA 1 SAAT 20 DAKİKA

Rice ve Başbakan Erdoğan'ın görüşmesi ise saat 13.00'de başladı. Basının görüntü almasına izin verilen kabule; Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, Genelkurmay Harekat Başkanı Koorgeneram Nusret Taşdelen, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson katıldı.Başbakanlık Merkez Bina'daki basına kapalı kabul yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü.

‘DAHA ETKİLİ EYLEMLERİ ELE ALDIK’

Rice Erdoğan’la görüşmesinin ardından Dışişleri Ali Babacan’la ortak bir basın toplantısı düzenledi. Babacan yaptığı konuşmada “Bu sabahki ziyarette iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel konuları konuştuk. Irak, Kuzey Irak ve İran gibi bölgesel konular ile 1915 yılı olayları ile tasarı hakkında da konuştuk'' dedi.

Rice ise sözlerine İnönü’nün vefatı ile ilgili taziyelerini ileterek başladı. Türkiye ve ABD arasındaki güçlü ilişkilerden bahseden Rice PKK’nın ABD’nin de düşmanı olduğu yolundaki açıklamasını yineledi. Rice PKK’ya karşı daha etkili eylemlerini de ele aldıklarını ifade etti. Bir basın mensubunun “ABD’nin şu ana kadar yapmadığı neyi yapmasını istiyorsunuz?'' sorusuna ise Ali Babacan “Terörle mücadele konusunda her ülkeden daha çok iş birliği ve dayanışma beklediklerini ve ABD’nin de Türkiye’yi yakından anladığını düşündüğünü gösterdiğini'' söyleyerek yanıt verdi. Rice ise soruya “Biz daha önce adım attık ama yeni adımların atılması gerektiğini biliyoruz'' yanıtını verdi.

milliyet

Hiç yorum yok: