16 Kasım 2007 Cuma

Türkiye kavgası


Ermenistan'ın eski Devlet Başkanı Levon Ter-Petrosyan, Ankara ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi çağrısı yaparak Erivan'da uzun süredir görülmeyen bir Türkiye tartışması başlattı.
Şimdi iktidarda bulunan yöneticilerin düzenlediği darbeyle 1998 yılında devrilen ve yaklaşık 10 yıl politikadan uzak duran Ter-Petrosyan, 19 Şubat'ta yapılacak başkanlık seçimlerine katılma kararıyla ülkedeki dengeleri değiştirdi.
Rus ve Ermeni ajanslarına göre, Erivan'da gençlerle bir toplantıya katılan Ter-Petrosyan, "Normal koşullarda asıl ticaret ortaklarımızın komşularımız, yani Azerbaycan'la Türkiye olması gerekirdi" dedi. Ermeni lider, söz konusu ülkelerle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi durumunda Ermeni üreticilerin üç milyon dolar olan ihracatı 15 milyon dolara kadar çıkarabileceğini belirtti.
Erivan'da 10 yıllık bir aradan sonra ilk kez Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi çağrısının yapılması, Devlet Başkanı Robert Koçaryan ve diğer sertlik yanlısı yöneticilerin tepkisini çekti. Koçaryan, "Ermenistan'da ülkemizin asıl ticaret ortaklarının Türkiye ve Azerbaycan olması gerektiğini düşünen siyasi güçlerin bulunması beni şaşırttı" dedi. Ermeni lider, "Doğrusu, Ter-Petrosyan'ı destekleyen Ermeni Ulusal Hareketi'nden de böyle bir şey beklemiyordum. Ermenistan'ın hiçbir zaman Türkiye'nin kucağına düşeceğini düşünmedim. Eğer bu görüşte olanlar varsa birleşsinler" diye devam etti.
Koçaryan'ın adaylığını koyma hakkının bulunmaması nedeniyle iktidardaki Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olan Başbakan Serj Sarkisyan da Petrosyan'a yüklendi ve "Ekonominin çöktüğü bir anda insanlarımızı umutsuzluğun kenarına getiren Ter-Petrosyan geçmişteki siyasi hataları için halktan özür dilemeli" dedi. Sarkisyan, başkan seçilmesi halinde Türkiye ile Azerbaycan'ın Erivan'a kendi koşullarını dikte etmesine izin vermeyeceğini söyledi.Ter-Petrosyan, Ermeni işgali altında bulunan Karabağ'la ilgili barış planını Azerbaycan'la imzalamaya hazırlanırken sertlik yanlıları tarafından devrilmişti. Ermeni liderin Türkiye ile yakın ilişki kurmak istemesi de devrilme nedenlerinden biri olarak gösterilmişti.

Levon Ter-Petrosyan

Türkçe dahil 10 dil biliyor

1945 yılında Suriye'de doğan Levon Ter-Petrosyan, bir yıl sonra ailesiyle Ermenistan'a göç etti. Erivan ve St.Petersburg'daki üniversitelerde dil bilimi eğitimi gördü, 1988 yılında muhalif Karabağ hareketine katıldığı için Sovyet yönetimi tarafından tutuklandı. 1992 yılında Ermenistan'ın ilk devlet başkanı seçildi, 1996 yılında ikinci kez başkan oldu. 1998 yılında, dönemin Başbakanı Robert Koçaryan'ın liderliğini yaptığı aşırı milliyetçiler tarafından devrildi. Çoğunu Erivan'daki Şarkiyat Enstitüsü'nde öğrendiği, aralarında Türkçe'nin de bulunduğu 10 yabancı dil bilen Ter-Petrosyan'ın 70 kadar da yayımlanmış bilimsel makalesi bulunuyor.

Hiç yorum yok: