Modern tıp ve medya kuruluşları, kalp hastalığına neden olduğu iddiası ile kolesterol ve hayvansal doymuş yağlar yerine kolesterol içermeyen margarin ve çoklu doymamış sıvı yağları (mısır, soya, ayçiçeği vb) tüketmemizi ve kolesterol düşüren ilaçları (statinler) önermektedirler.
Bu iddialar, 1900’lu yılların ortalarından itibaren bütün dünyada besin tüketimini önemli ölçüde değiştirmiştir.
Bültenimizin yazarlarından Serkan Yimsel’in de dediği gibi yüzyıllardır Türk mutfağının bir parçası olan tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı, sade yenilen ya da sebze yemeklerine katılan yağlı etler, tam yağlı yoğurt ve peynirler, artık yerini daha önce adını bile duymadığımız bitkisel margarinlere, soya yağlarına, soyadan elde etilen yapay etlere, büyük holding kuruluşlarının ürettiği ve içine binbir çeşit katkı malzemesi, boya ve şeker eklenmiş, buna karşılık yağı alınmış “light” süt ve süt ürünlerine bırakmıştır.
20. yüzyılın başında çok daha fazla kolesterol ve doymuş yağ tüketilirken koroner kalp hastalığından ölümler son derece azdı.
Daha sonraki yıllarda ise margarin ve sıvı (mısır, soya, ayçiçek) yağların kullanılmasında müthiş bir artış oldu.
İşin enteresanı koroner kalp hastalığından ölümlerde bir azalma olacağına tam tersine bir patlama meydana geldi.Hem de tıptaki onca ilerlemeye rağmen. Yoksa birileri biz işletiyor mu?
Beslenme bülteni haber7.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder