16 Kasım 2007 Cuma

Zaha Hadid 'yeni İstanbul’u anlattı


Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi ilk kadın mimar olan Zaha Hadid, önceki gün İş Sanat’ta verdiği konferans öncesinde bir basın toplantısı düzenledi. Hadid şu sıralar İstanbul’un gündeminde, Kartal Kıyı Kesimi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin tasarımına imza atmasıyla yer alıyor.
Bu proje, 2006 yılında İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi’nce hazırlanan ve üç ayrı kent merkezi oluşturmayı amaçlayan İstanbul Strateji Planı’nın ilk adımı. Hedef, Kartal ve Pendik’teki toplam 555 hektarlık sanayi alanını kent dışına taşıyıp, yerlerine hizmet sektörünün bulunduğu binalar inşa etmek.Bölge için düzenlenen uluslararası yarışmayı Zaha Hadid’in projesi kazanmıştı. Hadid burada, şimdiye kadar Türkiye’de hiç uygulanmamış bir yöntem uygulayacak:

Yeni bir mimari ağ

Bu yöntemle birörnek yükseklikte yapılar yerine coğrafyaya uygun şekilde yükselip alçalan binalar inşa edilecek. Zaha Hadid’in Kartal ve Pendik için tasarladığı yeni bir mimari ağ, timsah derisini andıracak. Projede iş ve konut kulelerinin yanı sıra, marina, limanlar, park, opera binası ve oteller de yer alıyor.Önceki gün yapılan basın toplantısında, mimarlık ve tasarım alanlarında bir ikon olarak kabul edilen Zaha Hadid’e yöneltilen ilk soru, Kartal Kıyı Kesimi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hangi aşamada olduğuydu. Proje metinlerinin henüz Türkçeye çevrilmekte olduğunu belirten Zaha Hadid, çeviriler tamamlanır tamamlanmaz planlamaya geçileceğini ifade etti.

'Çözüm raylı sistem’

İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkentliği kapsamında ayrıca bir proje üretmediğini söyleyen Zaha Hadid, Kartal için çalışırken kentin topografik yapısından oldukça etkilendiğine değindi. İstanbul’un trafik sorununa da dikkat çeken Hadid, “Çok iyi bir raylı sistem kurmazsanız bu problemi çözemezsiniz”dedi. Şehrin altyapısına yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Hadid, “Bu iş müteahhitlere ve arazi sahiplerine bırakılırsa çözülmez” diye konuştu. Daha önce basında yer alan “Zaha Hadid İstanbul’a yerleşiyor” şeklindeki haberleri de yalanlayan ünlü mimar, toplantıyı “İstanbul’a sık sık gelip gidiyorum ama henüz buraya yerleşme gibi bir düşüncem yok. Belki emekliliğimde olabilir” diyerek noktaladı.

Hiç yorum yok: