24 Mart 2007 Cumartesi

Sağlık Bakanlığından kanserle mücadele

Kanser hastalığıyla daha etkin bir mücadele için Sağlık Bakanlığınca yürütülen çalışma çerçevesinde, Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığınca Kanser Kayıt Elemanları Çalışma Talimatnamesi yayınlandı.

Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer tarafından yayınlanan genelgede, talimatnamenin, “Aktif Kanser Kayıt Sistemi” ile kanser kayıtçılığı yapılan illerde hastane kanser kayıt elemanlarının çalışmalarının düzenlenmesi amacıyla çıkarıldığı belirtildi.

Tuncer, bu talimatnamenin hastanelere dağıtılması, hastane kanser kayıt birimi sorumlularıyla kanser kayıt elemanlarına okutulması ve hastanelerin uygun görülen yerlerine asılması, ayrıca hastane yönetimlerinin bu talimatnameye uyması gerektiğini bildirdi.

KANSER KAYIT ELEMANLARININ ÇALIŞMASI
Talimatnameye göre, kanser kayıt elemanlarının çalışmasıyla ilgili öngörülen hususlardan bazıları şöyle:

Kanser tanısı konup tedavi yapılan bütün hastanelerde ve merkezlerde yılda 600 yeni kanser olgusu başına bir eleman düşecek şekilde, uygun sayıda kanser kayıt elemanı tam zamanlı olarak görevlendirilecek,
Kanser kayıt elemanları hastane otomasyon sistemine ve arşive girebilecek,
Bu kişiler patoloji, bronkoskopi, nükleer tıp, kemoterapi ünitesi ve radyoterapi ünitesi gibi bölümlere ve bu bölümlerin bütün kayıtlarına ulaşabilecek,
Bu görevliler ayrıca, hastane servislerine ve birimlerine hastane yönetiminin belirleyeceği saatlerde girip servis protokol ve poliklinik kayıt defterleri üzerinde çalışabilecek,
Gezici kanser kayıt elemanlarına hastane kanser kayıt elemanlarıyla birlikte çalışma ortamı ve kolaylığı sağlanacak,
Gerekli verilerin girilebilmesi için bu personele gizlilik yönergesi gereğince kilitli bir oda, arşiv dolabı ve adlarına şifrelenmiş donanımlı bir bilgisayar ve internet erişimi temin edilecek.

KANSER VERİLERİNİN AKTİF SİSTEMLE TOPLANMASI
Kanser hastalığıyla mücadele için geçen yıl Sağlık Bakanlığınca kanser erken teşhis ve tarama merkezlerinin çalışma şekilleriyle kanser tarama kayıtlarının tutulmasına ilişkin yeni düzenlemeler yapılmıştı.
Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığınca kanser kayıtlarıyla ilgili hazırlanan genelgeyle ülke genelinden pasif sistemle kanser kayıtlarının toplanması yerine, seçilen bazı illerden “Aktif Sistemle” veri toplanması çalışmalarına başlanmıştı.
Aktif sistemle veri toplanacak iller Ankara, İzmir, İstanbul, Bursa, Samsun, Adana, Antalya, Trabzon, Edirne, Van, Erzurum, Şanlıurfa, Eskişehir ve Kayseri olarak belirlenmişti.
Buna göre, geçen yılın başından itibaren bu illerde aktif sistemle çalışacak “Kanser Kayıt Merkezleri”, hastanelerde ise “Kanser Kayıt Birimleri” kurulmuştu. Kanser kayıt merkezlerinde en az iki “Gezici Kanser Kayıt Elemanı”nın görevlendirilmesi, bu görevlilerin kanser kayıt birimi olmayan hastane veya bu birimin yetersiz kaldığı hastane ve sağlık kuruluşlarıyla özel patoloji laboratuvarlarından veri toplaması karar altına alınmıştı.

Hiç yorum yok: