15 Nisan 2007 Pazar

İsmini 'Bilmeyen' Bebek Otistik Olabilir


Bir yaşındaki bebeklerin isimleriyle çağrıldıklarında yanıt vermemeleri otizm belirtisi olabilir.
ABD'li araştırmacıların, kardeşleri otistik olan ve bu nedenle risk altında görülen bir yaşındaki 101 bebek üzerinde yaptığı inceleme, bebeklerin kendilerine isimleriyle hitap edildiğinde tepkisiz kalmalarının hastalığın erken bir belirtisi olabileceğini ortaya koydu.
Sonuçları 'Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine' adlı derginin bu ayki sayısında yayımlanan araştırmada, söz konusu 101 bebek aynı yaşta hastalık riski görülmeyen 46 bebekle karşılaştırıldı. Her bebeğin küçük bir oyuncakla beraber masaya oturtulduğu, bir araştırmacının bebeğin arkasında yürüyerek ona açık bir biçimde ismiyle hitap ettiği, üç saniye sonra karşılık vermeyen bebeğe isminin en fazla iki kez daha söylendiği belirtildi.
Araştırmada, hastalık riski görülmeyen tüm bebekler isimleriyle çağrıldıklarında ilk ya da ikinci saniyede tepki verirken, risk altındaki grupta bulunan bebeklerden yüzde 86'sı çağrıya karşılık verdi. Bu deneyden sonra risk altındaki gruptan 46, diğer gruptan da 25 bebek 2 yıl boyunca gözlendi. Bir yaşındayken isimleriyle seslenildiğinde tepkisiz kalan bebeklerin dörtte üçünün 2 yaşında gelişim sorunları gösterdiği belirlendi.
Araştırmada, daha sonra otizm teşhisi konulan bebeklerin yarısının, herhangi bir gelişim sorunu yaşayanların yüzde 39'unun söz konusu testte başarısız olduğu görüldü.

Hiç yorum yok: