Çin'de Beijing Haidian Hastanesi'nde kanser tedavisi için geliştirilen "Gen Terapisi" yöntemiyle dünyanın dört bir yanındaki kanser hastalarına yeni bir umut ışığı doğdu.
Hastanenin Türkiye temsilciliğini yürüten Akupunktur Uzmanı Dr. Nejat Can, gen tedavisi Gendicine sayesinde birçok kanser hastasının yeniden hayata döndüğünü söyledi. Can, kanser tedavisi yapılan hastanenin sadece gen terapi merkezi olmadığını, tam teşekküllü bir onkoloji servisinin olduğunu ve tedavinin onkologlar tarafından yapıldığını belirtti.
Çinli bilim adamı Prof. Dr. Peng Zhaohui'nin 1998 yılında P53 geninin kanserli hücrelerin bölünmesini durdurduğunu keşfettiğini ifade eden Can, "Çin'de uygulanan bu yöntem gen terapisiyle kanser tedavisidir. Kontrol dışı hücre bölünmelerini önleyen P53 geni, kanser hastalarında işlevsiz hale geliyor. Başarılı bir test sürecinin ardından Prof. Dr. Peng'in geliştirdiği 'Gendicine' adlı ilaç, 2003'te Çin Devlet İlaç Kurumu'ndan onay alarak dünyanın ilk genetik kanser ilacı oldu. Peng'in geliştirdiği yöntemde gen tekrar aktif hale getiriliyor. Önce kanserli hücrelere zararsız bir virüs yardımıyla P53 geni enjekte ediliyor. P53, kanserli hücrenin çoğalma mekanizmasını durduruyor ve hücreyi intihar etmeye programlıyor" dedi.
Hastaların raporlarının Haidian Hastanesi'ne gönderildiğini söyleyen Can, uzmanların raporları incelemesi sonucunda hastanın gen tedavisine uygunluğuna karar verildiği takdirde Çin'e gittiğini ve tedavi sürecinin başladığını kaydetti. Gen tedavisinin Ekim 2003 tarihinden itibaren Beijing Haidian Hastanesi Genetik Tedavi ve Cerrahi Onkoloji Enstitüsü'nde, Enstitü Başkanı Prof. Dr. Li Dinggang ve deneyimli ekibi tarafından uygulandığını belirten Dr. Nejat Can, "Türkiye'deki kanser hastalarını Çin'deki hastaneye yönlendiriyoruz. Bugüne kadar birçok hastanın başarılı bir tedavi sürecinin ardından hayata yeniden tutunmasına tanık olduk. Bir hastanın refakatçisiyle birlikte 2.5 aylık tedavi sürecindeki tüm masrafları 30 bin dolar civarında" diye konuştu. Gen tedavisinin bir tür "nokta atışı" olduğunu dile getiren Can, "Gendicine direkt olarak kanserli tümör içine enjekte ediliyor. Araştırmalara göre radyoterapiyle baş ve boyun bölgesindeki kanserlerde tamamen temizleme oranı yüzde 16 iken, radyoterapi gen tedavisiyle birlikte uygulandığında bu oran yüzde 65'e çıkıyor. Gendicine ile baş-boyun squamöz hücreli kanserleri, karaciğer, akciğer mide, meme, pankreas, kolon-rektal, prostat kanserleri ile melanom ve sarkomlar tedavi edilebiliyor" şeklinde konuştu.
Dünyanın dört bir yanından tedavi için Çin'e gidildiğini belirten Can, giden 200 hastanın iyileşme oranının yüzde 75 olduğunu söyledi. Can, Türkiye'den 5 hastanın tedavi için Çin'de olduğunu ifade ederek, hastaların hızla iyileştiğini kaydetti. Yöntemin çok yeni olduğuna dikkat çeken Dr. Nejat Can, alınan verilerin çok iyi olduğunu fakat kesin veriler için biraz daha zaman geçmesi gerektiğini söyledi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder