27 Temmuz 2007 Cuma

Esrar Şizofreni Riskini Arttırıyor


İngiliz bilim adamları, esrar kullanılmasının ilerleyen dönemlerde psikolojik rahatsızlıklara yol açabileceğini açıkladı.

Lancet dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, esrar kullanan kişilerde şizofreni görülme riski yüzde 40'ı buluyor, sıklıkla esrar kullanan kişilerde bu riskin daha da arttığı belirtiliyor.

Araştırmayı yapan uzmanlar, esrar kullanımıyla psikolojik rahatsızlıklar arasında bağ bulunduğuna dair kesin bir kanıt bulamasa da , uyuşturucuyla halüsinasyon görme gibi psikolojik problemlerin ilişkili olduğunu düşünüyor.

Çalışmada, özellikle gençler arasında esrar kullanımının yoğun olduğu İngiltere'de kullanıcı gençlerin yaşadığı psikolojik sorunların yüzde 14'ünün bu uyuşturucuyla ilgili olabileceği belirtiliyor.

İnsanların esrarın tehlikelerine karşı uyarılması gerektiğini belirten uzmanlar, psikolojik rahatsızlık yaşayan aile bireyleri bulunanların özellikle esrar kullanmayı bırakması gerektiğini söylüyor.
Danimarkalı bilimadamlarının yaptığı bir araştırmaya göreyseİngiltere'de her yıl 15 ila 34 yaşları arasındaki kişilerde görülen 800 önlenebilir şizofreni vakası esrar kullanımıyla ilgili.

İngiltere'de 2 milyon kişinin düzenli olarak esrar kullandığı belirtiliyor.
Esrar İngiltere'de 2004 yılında kullanımı ve bulundurulması tutuklanma gerektirmeyen B sınıfı uyuşturucu olarak tanımlanmıştı.
Ancak, İngiltere Başbakanı Gordon Brown bu aybaşında bu kararın gözden geçirileceğini belirtmiş, daha sonra da İçişleri Bakanı Jacqui Smith, Hazine Bakanı Alistair Darling ve Ulaştırma Bakanı Ruth Kelly gençliklerinde esrar kullandıklarını itiraf etmişti.

1 yorum:

longjonblu dedi ki...

Roll another one!