28 Temmuz 2007 Cumartesi

Yaz Aylarında Şık Olmak, Kış Mevsimine Kıyasla Çok Daha Kolay.

Birbirinden hoş ve ferahlatıcı renkler, uçuşan yumuşacık serin kumaşlar, tek kat giyilebilecek bol, rahat, özgür kesimli dekoltesiz giysilerin hepsi bu mevsimde çok daha cazip tasarımlar ile karşımıza çıkıyor.

Sabah saatlerinde dahi sıcaklığın çok yüksek olduğu şu günlerde birçok kişi sıcaklardan en az şekilde etkileneceği giysileri öncelikli olarak tercih etmeye çalışıyor. Bazıları bunu yaparken şıklığından ve görüntüsünden taviz vermeden yaşamına devam ediyor.
Kimi hanımlar ise bunaltan sıcaklarla baş etmek adına eline geçen en dekolte ya da ince olan, modeline dikkat edilmeyen giysileri giyerek zarifliklerinden ödün veriyorlar. Sokağa ya da işe giderken birçok hanımı yaka tasarımları oldukça dekolte olan bluzlar, elbiseler ya da kısa kapri pantolonlarla görüyoruz. Sıradan ve standartlaşan bu giysi tarzı pek çok hanımın sıcaklardan kurtulmak için tercih ettiği ve şık olduğunu düşündüğü giysilerin başında geliyor.
Bu giysi tarzını benimsemeyen hanımların bir bölümü de farklı tercihler yaparak önceliklerini şık olmaktan ziyade serin olmaya ayırıyorlar.

Peki bu tarz modeller sıcak yaz günlerinin gerçekten serin geçirilmesine yeterli oluyor mu, diye kendimize sormalıyız. Unutmayın her mevsim şık ve mevsim şartlarına uyumlu giyinilebilir. Bunun için dikkat edilmesi gereken ana başlıklar vardır.
Hal böyle olunca biz istedik ki şıklığınızdan taviz vermeden yazı serin geçirebileceğiniz giysiler olduğunu şöyle bir hatırlayalım. Sıcak günlerde giyilebilecek en doğru giysinin kumaş özelliği mevsim şartlarına uyumlu olmalıdır. Dolayısı ile pek çoğumuzun aklına yaz denilince keten giysiler gelse de çabuk kırıştığı ve çok ince özellikli olduğu için her giyside tercih edilmez. Buna rağmen özellikli dokunmuş karışımsız, doğal keten giysiler günlük rahat giysilerde kullanılmalıdır.
Keten giysilerin ardından penye kumaştan tasarlanmış giysiler yazın en fazla tercih edilen giysilerdir. Fakat her penye kıyafet sıcaklar için ideal değildir. Birçoğu likra denilen sentetik karışımlı dokumalardır. Hava aldırmaz, terlemeyi artırır dolayısı ile birçok olumsuz etki ile karşılaşılmasına neden olur.

Tüm bu ve bunun benzeri problemlerle karşılaşmamak için bilinmelidir ki her penye yaz mevsiminde kullanılamaz. Giysi içinde bulunan yıkama talimatı etiketinde kumaş içerisinde bulunan pamuk, koton, likra, naylon vb. oranının ne kadar olduğu yazılıdır.
Bu tarz bir ürün satın alırken dikkat etmemiz gereken noktalardan biri de bu oranların yaz mevsimine uygun olanlarının tercih edilmesidir. Unutulmamalıdır ki pamuk, koton, keten gibi doğal elyaflardan üretilmiş giysiler yaz mevsiminde ilk tercih edilen giysiler olmalıdır. Sentetik ya da likra oranı yüksek olan giysilerden ise mutlak suretle uzak durmak gerekmektedir. Kumaş cinsinin doğru tespit edildiği giyside ikinci olarak model özelliği önem taşır.
Doğru model özelliğindeki giysi yazın sıcak günlerini daha ferah ve serin geçirmenize yardımcı olur. Çok dar giysiler asla giyilmemelidir. Vücuda nefes aldırmadığı için dar olan bölümlerde terlemeye yol açacağından dolayı çirkin bir görüntüye izin verir.
Bol, rahat kesimli, hareket özgürlüğü sağlayabilecek tasarımlar, sıcak yaz günlerinde ideal özellikteki giysilerdir. Sıfır yakalı, kol takımları çok dar olmayan, bedene yapışmayan bluz ya da elbiseler doğal elyaflı, hava alabilen kumaşlarla hazırlanmış kıyafetler yaz günlerinin en doğru giyim stilini yansıtır. Etek ya da pantolonlarda ise yine bol ve bedene yapışmayan modeller tercih edilmelidir. Kumaş tuşeleri ince ve yumuşak olup geniş gözenekli, hava alabilen ince dokumalardan olmalıdır.
Son yıllarda bu alanda çalışmalar yapan tekstilcilerin bulduğu terletmeyen, koku yapmayan, kırışmayan, vücut ısısını dengeleyebilen akıllı kumaş olarak adlandırılan teknolojik, doğal malzemelerden üretilmiş giysiler bu alandaki ideal seçimlerin başında gelir. Yaz kıyafetlerinde renk seçimi etkilidir. Koyu renkler direkt güneş ışınlarını içine çektiği için uzak durulması gereken renklerdir.
Açık renkler sağlık açısından daha elverişli giysi renkleri olmasının yanı sıra moda, trend ve şıklık adına da doğru tercihtir. Beyaz, bej, açık sarı, buz mavisi, su yeşili, toz pembe gibi pastel renkler yine sıcak yaz günlerinde uyumlu kumaş cinsi ve model özellikleri ile birlikte kullanılarak içinde bulunduğumuz sıcak günlerin ferah geçirilmesine yardımcı olur.
Sezonun trend modellerine bakıldığında da dar ve dekoltesi fazla olmayan yalın formlu kıyafetler dikkat çekiyor. Sezonun favori stillerinden biri olan çuval tarzı elbiseler ve etekler rahat yaz günleri için ideal modellerdendir. Bedene oturmayan elbiseler rahat formları ile sıcaktan bunalanların tercih edebilecekleri akımlar arasında yer alıyor.

Diğer taraftan da hanımların ortak sorunu olan fazla kilolar yazlık ince giysilerde daha belirginleşiyor. Kışın kalın ve üst üste giyilebilen giysiler ile saklanabilen fazla kilolar yazın çok ince ve tek parça küçük giysilerle belirginleşiyor. Bir taraftan fazla kiloları ortaya çıkaran diğer taraftan da sıcaklardan en asgari biçimde etkilenmemizi sağlayan yazlık giysiler seçilecek doğru kumaş, renk, model tespiti ile olumsuz etkilerden sıyrılarak yazın terlemeden, şık ve zarif geçirilmesini sağlar.
Abartılı modeller, fazla kullanılmış aksesuarlar, renginin güzelliğine adlanılarak alınabilecek sentetik karışımlı giysiler, karmaşık tasarımlar uzak durulması gereken kıyafetlerdir. Hem rahat edilebilecek model özelliklerini içeren hem de mevsim şartlarına uygun malzemelerden üretilmiş giysileri tercih etmek, saygınlığınızdan taviz vermeden şık ve ferah giyinmenizi sağlayacaktır.
Bu amaçla ana prensibin, hareket rahatlığı ve terletmeyecek özellikteki giysiler olduğu unutulmamalıdır. Dekolte yerine dekoltesiz; ama ince ve yumuşak tuşeli doğal kumaşlardan (pamuk, vual, koton, keten, poplin vb. ) tasarlanmış giysilerin daha az güneş ışınlarını çektiği bilinmelidir.
Her mevsimde farklı yaşam alışkanlıklarına sahip kişilerin şıklıklarına şıklık katabilecekleri bilinmelidir. Özellikle yaz aylarında çok daha şık olmak, kış mevsimine kıyasla daha kolay.

Birbirinden hoş ve ferahlatıcı renkler, uçuşan yumuşacık serin kumaşlar, tek kat giyilebilecek bol, rahat, özgür kesimli dekoltesiz giysilerin hepsi bu mevsimde çok daha cazip tasarımlar ile karşımıza çıkıyor. Bizlere ise tüm bu binlerce model arasından yaşam alışkanlıklarımıza ve kişisel özelliklerimize uyumlu olan modelin tespitini doğru yapmak kalıyor.

Hiç yorum yok: