TBMM Genel Kurulu'nda yapılan 3'üncü tur oylamada 339 oy olan Abdullah Gül Türkiye'nin 11'inci Cumhurbaşkanı seçildi.
TBMM Genel Kurulu'nda yapılan cumhurbaşkanı seçiminin 3'üncü tur gizli oylamasına 448 milletvekili katıldı.
Gül 339 oyla cumhurbaşkanı seçilirken, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu 70, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli de 13 oy aldı. Oylamada 24 oy boş çıkarken, 2 oy da geçersiz sayıldı.
Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın seçim sonucunu açıklaması, Genel Kurul'da alkışlarla karşılandı. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Abdullah Gül'e mazbatasını verdi. Cumhurbaşkanı seçilen Gül, saat 17.45'te Cumhurbaşkanlığı forsu kapalı makam aracı ile TBMM'ye giriş yaptı.
Gül'ü, en yaşlı TBMM Başkanvekili olan Eyüp Cenap Gürpınar resmi törenle karşıladı. Askeri bando eşliğinde tören kıtasını selamlayan Gül'e, Gürpınar'ın yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü Oya Tuzcuoğlu, TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca ve Cumhurbaşkanlığı Başyaveri Kurmay Albay Metin Özbek eşlik etti.
Kuvvet komutanları katılmadı
Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül'ün ant içme törenini CHP, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları izlemedi.
Bu arada Abdullah Gül'ün eşi Hayrünissa Gül de Meclis'teki törene katılmadı. Hayrünissa Gül eşinin cumhurbaşkanı seçildiği gün gelişmeleri Dışişleri Konutu’ndan takip etti.TBMM Genel Kurulu'na girişinde salonda bulunanlar tarafından ayakta karşılanan Abdullah Gül, ant içmek üzere doğrudan kürsüye geldi. Gül'ün okuduğu, Anayasa’nın 103’üncü maddesinde ifade edilen ant metni şöyle:
"Cumhurbaşkanı sıfatıyla, devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasa’ya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti'nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma, Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine ant içerim."
Frak yerine takım elbise
Gül'ün ant içmesi sırasında, TBMM Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar, sağ tarafında ayakta bekledi. Ant içme sona erdikten sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın çalacağı İstiklal Marşı okundu ve TBMM'ye Cumhurbaşkanlığı Forsu çekildi, bu arada top atışı yapıldı.
Frak yerine siyah takım elbise giyen Gül'ün kıyafetini, beyaz gömlek ve kırmızı kravatın bütünlediği dikkat çekti.
"Kapım herkese açık olacak"
Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Genel Kurulu’nda ant içmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasına, "Ülkemiz demokrasisinin ne kadar olgunlaştığını hem kendimize hem de bütün dünyaya bir kez daha gösterme fırsatı bulduğumuz bir dönemden geçiyoruz" diyerek başladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Görevde bulunacağım süre içerisinde hiçbir ayrım yapmaksızın bütün vatandaşlarımızı kucaklayacağım. Tarafsızlığımı titizlikle koruyacağım ve devlet organlarının uyumlu çalışmasını sağlamak için elimden gelen bütün gayreti göstereceğim" dedi.
Gül "Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Anayasamızın değişmez hükümleriyle belirlenmiş bu nitelikler bir bütündür ve her biri hiç kuşkusuz Cumhuriyetimizin temel değerleridir. Bu ilkelerin hepsini, hiçbir ayrımcılığa tabi tutmadan savunmak ve her fırsatta güçlendirmeye çalışmak azmi ve kararlılığı içinde olacağım" diye konuştu.
Gül, "Kapım herkese açık olacak. Aralarında ayırım gözetmeksizin, bütün siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla yakın bir işbirliği içerisinde olacağım" ifadelerini kullandı. Gül, uzun süre milletvekillerinin tebriklerini kabul etti. Askeri törenle Meclis’ten ayrılan Gül, Anıtkabir'e gitti. Cumhurbaşkanı Gül, Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri'ni de imzaladı.Yeni cumhurbaşkanının ilk resmi programı 30 Ağustos'taki Zafer Bayramı törenleri olacak.
Devir teslim gerçekleşti, Sezer Köşk'ten ayrıldı
AK Parti kaynakları devir teslim töreninin çarşamba günü yapılacağını açıklamıştı, ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ısrarı sonuç verdi. Devir teslim bugün saat 19.30'da ve basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Abdullah Gül cumhurbaşkanlığı görevini 10’uncu Cumhurbaşkanı Sezer’den devraldı. Yaklaşık 10 dakika süren törenden sonra, Sezer 7 yıl 3 aydır görev yaptığı Çankaya Köşkü’nden ayrıldı. Köşk'ten ayrılırken, çalışanlarla vedalaşan Sezer, basın mensuplarına,"Hepinize esenlikler diliyorum, hoşçakalın" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü kutlamak üzere Çankaya Köşkü'ne gitti. Cumhurbaşkanı Gül, görevi devralmasının ardından Çankaya Köşkü'nde kutlamaları kabul etti.
"Erdoğan kabineyi yarın sunacak"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, randevu alınması durumunda yeni hükümeti yarın Cumhurbaşkanı'nın onayına sunacağını bildirdi.
Başbakan Erdoğan, "Askerler bugünkü törene katılmadı. Bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?"sorusuna, "Parlamento görevini yaptı, hayırlı olsun" yanıtını verdi.
CHP'liler Genel Kurul'a katılmadı
CHP, ilk iki turda olduğu gibi 3'üncü turda da Genel Kurul'a girmedi. CHP'lilerin ve 2 bağımsız milletvekilinin Genel Kurul'a girmemesine karşılık yoklamada 456 milletvekilinin olması dikkat çekti. CHP'den istifa ederek bağımsız kalan Manisa milletvekili Erdoğan Yetenç ve Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç de oylamaya katılmadı.
Kayseri'den 150 kişilik grup geldi
Abdullah Gül'ün küçük oğlu Mehmet Emre, kuzeni Ahmet Gül ile birlikte Genel Kurul başlamadan salona gelerek dinleyici locasında oturdu. Basın mensuplarının ilgi odağı olan Mehmet Emre Gül, sorular üzerine ailesinden başka kimsenin Meclis'e gelmeyeceğini belirtti. Gül, annesinin Meclis'e gelip gelmeyeceği sorusuna, "Annem gelmeyecek" yanıtını verdi. Kayseri'den gelen 150 kişilik bir grup da birleşimi izledi.
AK Parti'nin sandalye sayısı 340'a düştü
Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte, AK Parti'nin TBMM'deki milletvekili sayısı 340'a düştü.
TBMM'deki yeni sandalye dağılımı şöyle: AK Parti: 340CHP: 98MHP: 70DTP: 20DSP: 13ÖDP: 1BBP: 1Bağımsız: 5Boş: 2
GEÇMİŞ DÖNEMLER
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu 1'inci Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü TBMM'de oylamaya katılan milletvekillerinin tümünün oyunu alarak cumhurbaşkanı seçilmişti. TBMM'de seçilmeyen tek cumhurbaşkanı ise 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren oldu. Evren, 7 Kasım 1982 yapılan halkoyu ile kabul edilen Anayasa'nın geçici 1'inci maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı sıfatı kazanmıştı. Türkiye Cumhuriyeti'nin 6'ncı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk 15'inci turda, 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 3'üncü turda cumhurbaşkanı seçilmişti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder