8 Ağustos 2007 Çarşamba

Kestikleri su sokağa aktı!

Ankara’da ağustos ayı başında su kesintileriyle başlayan su sıkıntısı krize dönüştü. Barajlarda, Ankara’ya ancak iki ay yetecek kadar su kaldı. Ancak önceki akşam Demetevler’deki ana su hattı kesinti sonrası gelen basınçla patlayınca bir mahallenin ihtiyacı olan su sokaklara aktı. Su borusunun tamiri 36 saati bulacak. Bu durumda Demetevler, Batıkent, Eryaman, Etimsgut, Sincan büyük yerleşimleri barındıran ve iki gündür planlı kesinti nedeniyle su alamayan birinci bölge 5 gün susuz kalmış olacak. Suların dün gece kesildiği ikinci bölgede ise 3 günlük susuzluk yaşanacak. Bu sürenin sonunda verilecek su Çankaya gibi yüksek bölgelere çok daha geç ulaşarak susuzluk süresini artıracak. Başkent’te bu nedenle dün büyük bir panik yaşandı.

DOYANA KADAR VERECEĞİZ
ASKİ Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada borunun onarılmasının ardından kesinti programının devam edip etmeyeceğine karar verileceği belirtilerek, “Borunun tamir edilmesiyle tüm Ankara doyana kadar su verilecek. Onarma işlemi 24 ila 36 saat sürecek” denildi., ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Torun, İvedik ve Demetevler’de su borularının patlamasının kaza olduğunu savunarak “Ömürleri 50 yıl olan bu borular 25 yıllık. Yeniden patlama oluşmaması için suyu yavaş şekilde vereceğiz. Böylece patlama riskini en aza indireceğiz’’ diye konuştu.

ZARAR ÖDENECEK
Patlama nedeniyle bir mahallenin ihtiyacı olan 15-20 bin metreküp su kaybedildiğini belirten Torun, yüksek kotlarda oturanlara su ulaştırmanın 36 saati de geçebileceğini vurguladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi ise su altında kalan ev ve iş yerlerinin zararlarının karşılanacağını açıkladı.Ankara’ya 72 saatin ardından her gün kesintisiz su verileceği açıklaması ise tartışma yarattı. Henüz yeni kesinti programına karar vermeyen ASKİ’de bir grup, “Kesinti uygulamamız şart. Yoksa Ankara susuz kalır, felaket olur” görüşünü savunuyor. Belediye’de savunulan diğer bir öneri ise Ankara’ya günlük 500 bin metreküp su verilmesi ve bunun dışına çıkılmaması.

Hiç yorum yok: