Gürcistan’da bulunan, insanların 1,77 milyon yıl önceki atalarına ait fosiller, insan öncesi canlılarla günümüz insanının ortak özelliklerini taşıyor.
Buluntular, insanın, Afrika dışında bulunmuş en eski fosilleri olma özelliği taşıyor. Nature adlı bilim dergisinde yayımlanan makaleye göre 3 yetişkin ve 1 gence ait fosiller, başkent Tiflis’in 88 kilometre güneybatısındaki Dminisi’de bulundu.
Fosiller, kuyruksuz maymun benzeri yaratıklarla (australopithecines), insan türü (homo) arasındaki geçiş dönemini yansıtan özellikler taşıyor. Kol, bacak ve omurga fosilleri, bu canlıların bugünkü insanlar gibi tamamıyla dik biçimde yürüyebildiklerini, dolayısıyla Afrika’dan dünyanın başka bölgelerine yayılmalarını sağlayacak biçimde uzun mesafeleri yürüyebildiklerini gösteriyor. Bugünkü insana benzeyen bu özelliklere karşın kollar ve göreli olarak daha küçük bir beyni gösteren kafatasları, australopithecines türüne benziyor.
Dolayısıyla bu fosillerin, insanın modern özellikleriyle, atalarının özelliklerini şaşırtıcı biçimde birarada barındırıyor. Araştırma ekibinin başkanı olan Gürcistan Ulusal Müzesi’nden David Lordkipanidze, bu fosillerin “Afrika dışında bulunan en eski insan fosilleri olduğunu” söyledi. Lordkipanidze, “Başları ilkel, ayakları ise günümüz insanları gibi” dedi.
Bu fosillerin bulunmasına değin bilim adamlarının, “Afrika’dan dünyanın diğer bölgelerine yayılmış insanlar, günümüz insanlarına benziyordu” diye düşündüklerini belirten Lordkipanidze, bu düşüncenin, bu bulgularla birlikte ortadan kalktığını kaydetti.Çalışmaya katılan Harvard Üniversitesi antropologlarından Daniel Lieberman da, bugünkü görünümüne doğru evrim geçirmesinin, örneğin ayağa kalkmasının sanıldığı gibi çabucak gerçekleşmiş bir süreç olmadığını, dönüşümün yavaş ve aşamalı olduğunu vurguladı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder