24 Eylül 2007 Pazartesi

Lordlardan KKTC için tam destek

İngiliz Lordlar Kamarası'nın AB genişleme raporunda Kıbrıs sorununun, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerini raydan çıkarmasına izin verilmemesi uyarısında bulundu.

İngiltere'deki Lordlar Kamarası Avrupa Birliği'nin sonraki genişleme adımıyla ilgili olarak bir rapor yayınladı. Türkiye'nin AB üyeliğinin, Avrupa'nın uzun vadeli gelişimi açısından stratejik bir önemi olduğunun altı çizilen raporda, Avrupa Birliği'ne "Kıbrıs sorununun üyelik müzakerelerini raydan çıkarmasına izin vermeyin" uyarısı yapıldı.

Avrupa Birliği Komitesi'nin yayınladığı raporda AB'nin genişlemedeki sonraki adımı ve bundan sonraki süreci tartışıldı. Raporda Komite AB'nin sonraki sürecini kanıtlarıyla ortaya koyduğunu iddia etti. İngiliz Lordlar Kamarası'nın Avrupa Birliği Komitesi, AB genişlemesi ile ilgili hazırladığı raporunda Kıbrıs sorununun, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerini raydan çıkarmasına izin verilmemesi uyarısında bulundu.

Raporda, "imtiyazlı ortaklık" fikrinin de Türkiye'de motivasyon kırıcı bir etkisi olduğu uyarısı yapıldı. Lordlar Kamarası, 23 Kasım 2006'da yayınladığı "AB'nin İlerideki Genişlemesi: Bir tehdit mi yoksa fırsat mı" başlıklı raporun ardından, devam niteliğindeki "AB'nin İlerideki Genişlemesi: Devam Raporu'nu" yayınladı. Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde attığı adımları tanıma konusunda daha çok adım atması gerektiği çağrısında bulunulan raporda, Türkiye'nin geçen süre zarfında idam cezasını kaldırdığı, işkenceyi ciddi biçimde azalttığı, kadınların anayasal haklarını güvence altına aldığı ve azınlıkların kültürel haklarını arttırdığı vurgulandı.
Türkiye'nin stratejik önemi ve doğrudan ticaret konusunda gelinen nokta. Haberin ayrıntısı Rotahaber'de.

Hiç yorum yok: