26 Ekim 2007 Cuma

Anayasa paketine CHP itiraz edecek

Anayasa değişikliği paketi CHP tarafından iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülüyor. CHP istemini, oy verme süreci başladıktan sonra, paketin içeriğinde değişiklik yapıldığı gerekçesine dayandıracak.16 Haziran'da 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından referanduma götürülen pakette, "11. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçileceğine" yönelik geçici 19. madde ile bu maddenin uygulanmasını sağlayacak geçici 18. madde yer almıştı. Bu maddelerin ve Gül'ün konumunun tartışma çıkarması üzerine AKP, bu maddelerin paketten çıkarılmasına yönelik bir teklif hazırladı. Teklif, TBMM tarafından referandumdan 5 gün önce kabul edildi. Ancak, tartışma bitmedi, üstelik yeni tartışmalara kapı açtı. Bazı uzmanlar, cumhurbaşkanının referanduma götürdüğü pakette TBMM'nin değişiklik yapamayacağını savundu.

CHP'nin itirazları şöyle:

TBMM, 22. dönemde paketle ilgili iradesini ortaya koymuş, ancak, cumhurbaşkanı bunu referanduma göndererek halkın iradesine başvurmuştur. Değişiklik, vekil iradesinden çıkıp halkın onayına sunulmuştur.

Referanduma sunulacak paket yasalaşmadan, pakette yeni düzenleme yapılmıştır. Üzerinde oy kullanma işlemi başlamış olan pakette değişiklik yapılmış, geçici maddeler ortadan kaldırılmıştır.
Bir düzenleme yapılırken mevcut (görevdeki) kişilerin statüleri etkileniyorsa, konumlarının ne olacağı geçici maddelerle gösterilmelidir.


Bütün süreç fiilen yeni bir içtüzük ihdası anlamına gelmektedir. Yetki gaspı da bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Hiç yorum yok: