31 Ekim 2007 Çarşamba

Aşırı stres yüzünden aort damarı yırtıldı


Şişli’deki işyerinden Kozyatağı’ndaki evine gitmek üzere yola çıkan 47 yaşındaki makine mühendisi Bayram Akkaya, trafiğin tıkanmasına sinirlenince aort damarı yırtıldı ve hastanelik oldu.

Tomografide, kalbinden çıkan ve beyne giden damarları besleyen ana damarda yırtık oluştuğu belirlenen Akkaya ameliyata alındı. Aortun yırtılan kesimi, yapay damarla değiştirildi.

Yüksek tansiyon hastası olan makine mühendisi Bayram Akkaya (47), önceki gün Şişli’deki işyerinden Kozyatağı’ndaki evine gitmek üzere yola çıktı. Köprüde akşam trafiğine takılan Akkaya’nın tansiyonu yükseldi. Göğsündeki ağrı nedeniyle yola devam edemeyip bir hastaneye giden Akkaya, tansiyonu düşürülerek evine gönderildi.

Bayram Akkaya, sabaha karşı göğsündeki ağrı yeniden şiddetlenince, kalp krizi şüphesiyle acil olarak hastaneye götürüldü. Kalbinden çıkan ve beyine giden damarları besleyen ana damarda yırtık oluştuğu belirlenen Akkaya, hemen ameliyata alındı.

Aortun yırtılan kesimi, yapay damarla değiştirildi. Her gün sabah ve akşam birer saatinin trafikte geçtiğini söyleyen Bayram Akkaya, "Trafiğin durumunu görünce çok gerildim. O sırada hiçbir şey yapamamak beni çok sinirlendirdi. Zaten yüksek tansiyonum vardı. Demek ki o sırada fırladı" dedi.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süha Küçükaksu, bu tip ameliyatlarda yüzde 15-20 ölüm riski olduğunu belirtti. Prof. Küçükaksu, şunları söyledi:"Bu gibi durumlarda ölüm riski her saat başı yüzde bir artar. O sırada tansiyonunu düşürdük, rahatlattık. Tansiyon kontrol altına alındı. Sabah saat 8.30’da ameliyata girdik. Bu ameliyatlar kalp cerrahisinin en riskli ameliyatlarıdır. Genelde bu tip ameliyatların yüzde 15-20 civarında ölüm riski vardır. Çünkü damar yırtıldığı için ve damar tabakaları kanla ayrıştığından dikiş tutmayabilir. Çok büyük bir damar olduğu için kalpten çıkan bütün kan bu damardan geçiyor. Hastanın göğsünü açtığımızda kalp zarının içi kan doluydu. Bu da gösteriyor ki hastamızı dakikalar içinde ameliyata almakla kurtarabildik."

Hiç yorum yok: