30 Ekim 2007 Salı

Bu coşku bir başkaydı


29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yurtta bu yıl başka bir coşkuyla kutlandı. İstanbul'daki ilk tören Vatan Caddesi'nde yapıldı.
Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile caddeyi dolduran yaklaşık 15 bin kişi, geçit töreni sırasında askeri birlikleri alkış yağmuruna tutup, ''Kahrolsun PKK'', ''Türk ve Kürt kardeştir'', ''Şehitler ölmez, vatan bölünmez'' sloganları attı.
Tören İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın vatandaşların bayramını kutlaması ile başladı. Geçit töreninde, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait F 16'lar ile helikopterler gösteri uçuşu yaptı.

KÖPRÜDE IŞIK GÖSTERİSİ

Cumhuriyet'in 84. yıldönümü nedeniyle İstanbul'da hava fişek ve ışık gösterileri de yapıldı. Boğaz Köprüsü ile Kız kulesi arasında 16 değişik noktada oluşturulan platformlardan atılan 48 bin havai fişek izleyenlere muhteşem bir gece yaşattı. 15 dakika süren gösteri sırasında köprü üzerine kurulan 42 ateşleme sistemi ile 800 metre uzunluğunda ateş şelalesi oluşturuldu. Vatandaşların rahat izlemesi için otobüs seferleri düzenlenirken, teknelerle vatandaşlar boğaza taşındı. 2.5 milyon YTL'ye mal olan gösteri Tuluyhan Uğurlu'nun bestelediği müzik eşliğinde yapıldı. İstanbul Valisi Muammer Güler'in Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlediği resepsiyon da coşkulu geçti. Kadıköy Belediyesi'nin gece düzenlediği "Cumhuriyet'e Bağlılık ve Şehitlere Saygı" yürüyüşüne ise rekor düzeyde katılım oldu. 100 binden fazla kişinin katıldığı yürüyüş, Suadiye ışıklarda start aldı. Kortej yaklaşık 5 kilometre yürüdü. "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Her Türk asker doğar" şeklinde sloganların atıldığı yürüyüş 3 saat sürdü. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Göztepe'de sona eren yürüyüş sonunda yaptığı konuşmada, "Dev uyandı artık. Bugün milyonlar yürüdü. Bizim tek yurdumuz var, o da Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'dir" dedi.

DİĞER İLLERDE

Katılımın özellikle Güneydoğu Anadolu'da geçen yıllara göre daha yoğun olduğu gözlendi. Hakkâri'nin Yüksekova ilçesindeki kutlamalara yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Terör örgütünün 12 askeri şehit ettiği Dağlıca'ya 30 kilometre mesafede bulunan Kamışlı köyündeki Mehmetçik- Basın İlköğretim Okulu'nda öğrenciler, Cumhuriyet Bayramı ve barış için beyaz güvercinler uçurdu. Diyarbakır'daki törenlerde terör örgütü PKK'ya lanet yağdı. Bölgede terör yuvalarını bombalayan F- 16 savaş uçakları gösteri uçuşu yaptı. Törenlere 3 bin kişi katıldı. Kocaeli'nin Körfez ilçesinde AKP milletvekili Muzaffer Baştopçu'nun türbanlı eşini protokole getirmesi üzerine İlçe Garnizon Komutan Vekili Yarbay Vedat Göger ve beraberindeki askerler töreni terk etti.

Hiç yorum yok: