26 Ekim 2007 Cuma

Kürt temsilcilerin de bulunduğu Irak heyetine "soğuk" karşılama

PKK ile mücadele konusunda atılacak adımları belirlemek için aralarında Kürt grupların temsilcilerinin de ilk kez yer aldığı üst düzey Irak heyeti Ankara'ya geldi. Heyet başkanı Irak Savunma Bakanı Muhammed Cassim "Ankara'ya somut önerilerle geldik" demesine rağmen, iki bakan yer alan heyetin Emniyet Genel Müdür Yardımcısı tarafından karşılanması ve dün akşam yapılması beklenen görüşmelerin bugüne ertelenmesi "soğuk karşılama" yorumuna neden oldu.

Barzani'nin temsilcisi heyette
Irak Savunma Bakanı Cassim'in başkanlık ettiği heyette Irak merkezi hükümetinden Irak İç Güvenlik Bakanı Şirvan El Vaili, Irak İstihbarat Başkanı General Faysal Doski, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Aydın Halit, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ledid Abbasi, Savunma Bakanlığı sözcüsü Muhammed Askeri ve Dışişleri Bakanlığı danışmanı Refik Abbavi yer aldı. Irak heyetinde Timothy Stewart isimli bir Amerikalı binbaşının yer aldığı bildirildi.

Heyette daha önce Türkiye'ye gelen "Irak hükümet heyetlerinde" yer almayan Kuzey Iraklı Kürt siyasi gruplardan iki temsilci de katıldı. Irak'taki yerel Kürt yönetiminin lideri Mesut Barzani'nin başkanlığını yaptığı Kürdistan Demokrasi Partisi (KDP) Dış İlişkiler Temsilcisi Seffin Dizai ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin başkanlığını yaptığı Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Polit Büro Temsilcisi İmad Ahmed'in bugünkü görüşmelere katılması bekleniyor. Dizai Milliyet'in sorusu üzerine, "Irak heyetinin bir parçası olarak buradayım" dedi.

İki bakanı bir müdür vekili karşıladı

İkisi bakan 9 kişilik Irak heyeti Esenboğa'nın VIP salonunda müsteşar ya da müsteşar yardımcısı yerine sadece Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Aslan karşılarken Dışişleri Bakanlığı'ndan başta Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol olmak üzere hiçbir yetkilinin de bulunmaması dikkat çekti. Heyete tahsis edilen makam araçların da Dışişleri Bakanlığı yerine Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından karşılandığı öğrenildi.

Ankara kabul etti
Kürt grupların temsilcilerinin heyette yer alması konusunda Dışişleri Bakanlığı sözcülüğü, "Zaten bu grupların Ankara'da temsilcilikleri var ve dönem dönem Ankara'ya geldiklerinde Dışişleri Bakanlığı'yla görüşüyorlar" değerlendirmesini yaptı. Irak kaynakları da Kürt temsilcilerin heyette yer alması üzerinde Babacan'ın Bağdat ziyareti sırasında mutabakata varıldığını belirtti.

Görüşmeler sabaha kaldı

Güvenlik gerekçesiyle Polisevi'nde kalan heyetin burada Türk heyetiyle dün akşam yapması beklenen yemekli toplantının da bu sabaha ertelendiği öğrenildi. Heyet de bunun üzerine Irak Büyükelçisi Sabah Ümran'ın evinde verdiği yemeğe katılmakla yetindi.

Irak'ta her yerde terörist var

Savunma Bakanı Cassim gece yaptığı açıklamada, "Somut adımlarla geldik, somut adımlar teklif edeceğiz" diye konuştu. Görüşme programlarının henüz belli olmadığını belirten Cassim, terör örgütü elebaşlarını teslim edip etmeyeceklerinin sorulmasına net bir yanıt vermeyerek, "Irak’ta her yerde terörist bulunduğunu" belirtti.

Hiç yorum yok: