1 Ekim 2007 Pazartesi

UNDP Direktörü Kemal Derviş, MİLLİYET'e Konuştu

Kadının statüsü hâlâ ciddi sorun
Türkiye'nin artık 'orta gelirli' bir ülke olarak yardım alan değil, BM ile partner ilişkisi geliştiren bir ülke konumuna geldiğini açıklayan Derviş, buna karşılık kadının statüsünün Türkiye'de hâlâ çok ciddi bir sorun olduğunun altını çizdi.

BM Kalkınma Programı (UNDP) Direktörü Kemal Derviş, New York'taki BM binalarından birinin 21. katındaki makam odasında yaptığı açıklamalarla, gündeme damgasını vuran konulara açıklık getirdi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la da görüştüğünü belirten Derviş, "Türkiye 'orta gelirli bir ülke' olarak artık yardım alan bir ülke konumunda değil. Bizimle artık partner ülke ilişkisini geliştiriyor. Sayın Babacan ile asıl görüştüğümüz, dünyadaki kalkınma sorunu ve Türkiye'nin Afrika'ya, Asya'ya ve Ortadoğu'ya yapabileceği katkılar. Türkiye yavaş yavaş dünyadaki sorunlara da eğilen ve kafa yoran bir ülke konumuna geldi" diye konuştu.

Kadın statüsünde ciddi sorunDerviş'e, UNDP'nin 2006 yılı raporlarında Türk kadınının statüsünün çok alt seviyelerde olduğunu anımsattık, yeni raporda bu alanda bir gelişme gözlenip gözlenmediğini sorduk. Derviş, şu yanıtı verdi:"Kadının statüsü Türkiye'de hâlâ çok ciddi bir sorun. Özellikle üzücü bir şey. Uzun yıllardır bu konuda öncülük eden bir ülke maalesef kadının toplumdaki yeri ve kadını ilgilendiren birtakım istatistiklerde geride kalıyor. Bugün Türkiye'de tıpta, adalet sisteminde performansı çok yüksek kadınlar var tabii. Anayasa Mahkemesi'nden tutun, Yargıtay'a ve üniversite rektörlerine kadar. Türkiye'de hiçbir şey olmuyor demek değil. Ama siyasal katılım ve sağlık endikatörleri konusunda ciddi sorunlar var. Eğitim endikatörlerinde de hâlâ sorunlar devam ediyor."Derviş, BM'de reform çalışmalarını önemsediğini belirterek, şunları söyledi: "Güvenlik Konseyi'nde temel sorun var. Konsey'in yapısı ve veto hakkının dağılımı 2. Dünya Savaşı'nın dengelerini yansıtıyor. 60 yıl önceki durumu yansıtan Konsey'in yapısı, BM'nin etkinliği ve daha başarılı olabilmesinin önünde bir engel.""O zaman eliniz kolunuz bağlı diyebilir miyiz?" sorusuna Derviş, "Bir ölçüde bağlıyor. Güvenlik Konseyi üyeliği olursa Türkiye sistemde söz sahibi olmak isteyen ama aynı zamanda da sisteme sahip çıkan bir ülke olma durumunda olacak" yanıtı verdi.

Bu koltukta bana siyaset yasak"Türkiye, bu koltuktan nasıl görünüyor?" sorusuna, "Türkiye ve güncel siyasi konuları konuşmam" diyerek sınır koyan Derviş, şöyle devam etti: "Türkiye artık dünya meselelerine kafa yoran, dünya sorunlarına eğilen bir ülke konumuna geldi. 15-20 yıl önce böyle bir durum yoktu. Türkiye hep ikili ilişkiler açısından bakardı olaylara. Şu anda ise çokuluslu dünyanın faal bir üyesi konumunda."Türkiye'deki seçimler, CHP'nin durumu ve 'Türkiye-Malezya benzetmeleri' konusunda hiçbir yorum yapamayacağını belirten Derviş, "Buradaki konumum, çok önemli bir unsur. Yani bu konumum sürdükçe siyasetten uzak kalmam lazım" dedi. Derviş, genel raporların yanı sıra yıl sonunda Türkiye bazında ulusal insani gelişme raporunu da açıklayacaklarını kaydetti.

2006 bilançosu
UNDP'nin hazırladığı 2006 yılı İnsani Gelişme Raporu'nda, siyasi ve ekonomik hayata katılım açısından Türk kadını 75 ülke arasında 72. sırada yer alabilmişti. Raporda yer alan Cinsiyeti Güçlendirme Ölçümü'ne göre sadece Suudi Arabistan, Mısır ve Yemen'i geride bırakabilen Türk kadınının ekonomik ve siyasi hayata katılımı İran, Sri Lanka, Trinidad-Tobago, Bangladeş, Pakistan, Namibya, Moğolistan ve Moldova'daki hemcinslerinin gerisinde olduğu ortaya çıkmıştı.

Hiç yorum yok: