12 Kasım 2007 Pazartesi

Katarakt sonrası, gözlerinizi ovuşturmayın!

Gözün içinde bulunan lensin, saydamlığını kaybetmesi ile katarakt hastalığı oluşuyor. Katarakt görmeyi engelliyor. Hastalığın tedavisi günümüzde rutin olarak uygulanan “Fakoemülsifikasyon (Fako)” tekniğiyle yapılıyor. Gözün içine numaralı bir lens konuluyor, ancak ameliyat dikiş atılmadan yapılıyor.

''Göz damlasını düzenli kullanın''
Katarakt ameliyatı sonrasında hastanın hastanede kalmasına gerek kalmıyor. Hastaya ameliyatın ertesi günü göz kontrolü yapılıyor. Hekimin verdiği göz damlalarının düzenli kullanılması gerekiyor.

Doç. Dr. Coşar, ameliyattan sonraki birinci haftada şunlara dikkat edilmesini öneriyor:
- Gözün üstüne yatmayın
- Gözünüze su ve sabun kaçırmayın
- Saçlarınızı başınızı geriye eğerek, yüzünüze su getirmeden yıkayın
- Göz çevresinde krem, makyaj malzemesi kullanmayın
- Dışarıda güneş gözlüğü veya varsa numaralı gözlüklerinizi takın
- Numaralı gözlüğünüzün ameliyat olunan tarafındaki camını, numarasız camla değiştirin
- Bu sürede yüzmek, ağırlık kaldırmak ve secdeye varmak sakıncalı
- Ameliyatın ikinci haftasından itibaren günlük yaşantıya geri dönülebilir ama gözleri şiddetle ovalamayın

Dikkat edilmezse enfeksiyon oluşabiliyor
Ameliyattan sonraki ilk bir hafta ağırlık kaldırılmaması, gözlerin ovuşturulmaması, darbelerden korunması önemli. Eğer bunlara uyulmazsa, dikişsiz olan yara yerine gözün renkli kısmı olan irisin sıkışması söz konusu olabiliyor. Göze konan lens çarpma veya vurma gibi kazalarla yerinden kayabiliyor. Ayrıca yine bu süre içinde “endoftalmi” denilen ciddi göz enfeksiyonu gelişebiliyor. O yüzden antibiyotikli göz damlalarının kullanımına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Gözlerde hafif ve geçici kızarıklık, kaşıntı, batma olabiliyor. Ancak şiddetli ağrı olursa, acil olarak ameliyatı gerçekleştiren hekime başvurulmalı çünkü ağrı endoftalminin önemli bir belirtisi.

Gözlük gerekebiliyor
Operasyondan bir ay sonra görme muayenesi yapılıyor. Uzak görüş için bazı hastalarda ince bir gözlük gerekebildiği gibi bazı hastalarda gerekmiyor. Yakın görüş için gözlük kullanmak şart. Bu durum, göz içine multifokal (çok odaklı) yapay lenslerin değil de, standart lenslerin konduğu durumlar için geçerli. Göz içine multifokal lens yerleştirildiğinde ise, yakın ve uzak mesafeleri gözlüksüz görmek, ameliyat olanların yüzde 70’inde mümkün olabiliyor.

Bir ve altıncı ayda rutin kontrol
Ameliyattan sonra, birinci ayda gözlük muayenesi yapıldıktan sonra, altıncı ayda rutin bir kontrol daha yapılıyor. Yapay lensin içine konulduğu kapsülün saydamlığını yitirip yitirmediğine bakılıyor. Saydamlığın kaybı, operasyondan sonraki 3 ay ile 4 yıllık süre arasında gelişebiliyor. Arka kapsül saydamlığını yitirdiğinde, “yag-lazer” ile saydamlığını yitirmiş kesenin merkezi delinerek, merkezi alandaki perde etkisi ortadan kaldırılıyor. Arka kapsülde oluşan bu durum yüzünden, yag-lazer uygulaması katarakt cerrahisi geçirenlerin yüzde 10-15’inde gerekli oluyor.


Göz içi lensleri
Katarakt cerahisi son yıllarda hızla gelişti. Kullanılan fakoemülsifikasyon cihazlarının teknolojisi her geçen gün yenileniyor. Daha az enerji, dolayısıyla daha az ısı yayan cihazlar gelişti. Göz içine konan lensler sadece uzağı değil, uzak ve yakın görmeyi aynı anda sağlayıp, yakın gözlüklerinden kurtulmayı sağladı. Göz içine konan yapay lenslerin ultraviyoleyi süzmesi sağlanarak, gözün arka kısmındaki retina (sinir) tabakasına olumsuz etkiler azaltıldı. Ameliyattan sonra gözde numara kaldı ise, bu lenslerin üzerine ultraviyoleye yakın bir ışık uygulanarak lensin göz içinde incelmesi ya da kalınlaşması sağlanıyor. Tüm bu alanlarda araştırmalar devam ediyor.

Hiç yorum yok: